Sleva 50% na fotoknihu paperback a fotoknihu italské desky.

Jak na tisk fotek a volbu správného prémiového fotopapíru

Jak na tisk fotek a volbu správného prémiového fotopapíru

Zapomeňte s KvalitníFotky.cz na fotografie, které se vám ztratí před očima. Naše vyvolávané fotografie vydrží dlouhá léta. Aby tomu tak opravdu bylo, připravili jsme pro vás článek, který vám pomůže zorientovat se v nabídce námi používaných prémiových fotopapírů, jejich přednostech, způsobech užití a uchování.

Fotografie vyvoláváme od malé klasiky 9 × 13 cm až po super formát 30 x 60 cm. Kompletní přehled všech velikostí vyvolávaných fotografií najdete zde. Fotografie tiskneme bez rámečku i s rámečkem. Fotografie vyvoláváme na fotopapíry Fujifilm – Fujicolor Crystal Archive Digital Paper Type DP II, prémiový fotopapír, který je dostupný ve třech provedeních – lesk, mat a silk. Fujicolor Crystal Archive Supreme Paper, standardní papír, který je dostupný v lesku a matu a Fujicolor Crystal Archive Professional Velvet Paper. V tomto článku se budeme věnovat prémiové řadě našich fotopapírů.

Fotokniha semiš - forest se zlatou ražbouFotokniha semiš - forest se zlatou ražbou

Fotokniha semiš - forest se zlatou ražbou

„Fotografie je kultura. Fotografie je paměť. Fotografie je radost! Tak si ji dělejme.“

Jan Kaiser

Než se vrhneme na popis jednotlivých fotopapírů, povíme vám, jak si vybrat povrch fotopapíru a zda záleží na obsahu fotek, či jejich účelu.

I přesto, že volba fotopapíru velmi záleží na preferenci každého z nás, je pravdou, že i v jeho volbě existují určité ustálené vazby. Pohlednicové fotografie z dovolené bývají vyvolávány na lesklý fotopapír a často nachází své místo ve fotoalbech. Mimochodem, krásná fotoalba vyrábí náš designér Ondra aka piiir. Krajina a architektura se častěji objevuje na silkových fotografiích. Kdo chce zaujmout industriálnem či exotikou, volí lesklý fotopapír. Portrétní fotografii sluší silk nebo velvet. Dokument či reportáž si zaslouží matný papír nebo silk. Ateliérová fotografie na zeď si vypadá krásně na silku či velvetu vloženém do rámu pod přítlačné sklo.

Fotoalbum piiirFotoalbum piiir

Fotoalbum piiir

Fujicolor Crystal Archive Paper Digital Paper Type DPII

Lesk, mat a silk
Fujicolor digital paper type DP II poskytuje digitální výtisky ve vysoké kvalitě, díky nimž je vhodný pro profesionální použití. Ideální je i pro prezentační účely. Tento typ fotopapíru nabízí široký rozsah barev a kvalitní – husté a hluboké podání černé, výjimečnou ostrost a zářivou reprodukci barev.

MatMatMatMat

Mat

Silk je velmi specifický a výjimečný fotopapír. Jeho povrch je matný a na dotek hrubší. Díky tomu však téměř 100% eliminuje otisky prstů. Pro jeho unikátní vlastnosti jsme se rozhodli zařadit jej i do nabídky fotoknih. Silk je bez příplatku dostupný u formátů knih 20×20, 30×20, 20×30 a 30×30 cm.

SilkSilk

Silk

Pozor, pro výrobu fotoknih používáme speciální lesklý Fujifilm fotopapír, označovaný jako HDX. Tento papír je odolný vůči poškrábání i otiskům prstů.

LeskLesk

Lesk

Fujicolor Crystal Archive Professional Velvet Paper

Velvet je profesionální mikroporézní fotopapír s 265 g/m2 a neobyčejné kvality s archivačním potenciálem. Svou vrchní vrstvou s nulovým odrazem vytváří úžasně měkký a hluboký matný efekt, a tak funguje skvěle i jako prezentační médium. Díky těmto vlastnostem se stává ideální volbou pro fotoknihy, či fotografie, které mají přetrvat na věky.

VelvetVelvet

Velvet

Tento papír se vám pokusíme přiblížit co nejlépe, protože se jedná o poměrně unikátní fotopapír, kterému nesedne každá fotografie. Jste-li fotografy preferujícími v tónech černé precizně vykreslené fotografie, pak pro vás Velvet nebude tím pravým sametovým. Jste-li však milovníky měkkých fotografií s matným efektem a nízkým gradientem černé, pak si Velvet zamilujete.

VelvetVelvet

Velvet

Když už se pustíte do tisku/vyvolávání fotografií, bylo by dobré vědět i to, jak fotografie uchovávat a jaká je jejich barevná stálost.

Zjednodušeně lze říci, že kde je příjemně nám, lidem, tam je příjemně i fotografiím. Tedy v prostředí o teplotě kolem 22 °C, 50 % relativní vlhkosti, bez vzdušných polutantů. Rozdíl je v lásce ke světlu. Ačkoli beze světla fotografie nemůže existovat, tak při intenzivních dávkách světelného, a hlavně UV záření fotografie blednou. Moderní minilaby, a především velkoformátové fototiskárny, ve spojení s hodnotnými fotopapíry, poskytují dvojnásobný archivační potenciál oproti svým předchůdcům z před dvaceti lety. Podmínkou je, aby fotolaboratoř používala originální chemii/inkoust.

Fotokniha s papírem SILKFotokniha s papírem SILK

Fotokniha s papírem SILK

Uchovávat fotografie znamená tvořit alba, tematické fotoknihy, fotoobrazy na stěnu, pokoušet se o realizaci výstavy a konečně prodávat vlastní díla. Uchovávat fotografie znamená, podle našeho kamaráda Jana Kaisera ze společnosti Fomei, tvořit dějiny, bez nadsázky.

Nakonec si povězme, proč by fotografové, ale nejen oni měli tisknout fotky.
Vyrábět fotografie z digitálních dat znamená podle Jana Kaisera zhmotnit obrazová data (digitálnímu snímku můžeme jen stěží říkat fotografie). Ryze digitální řetězec (jen s obrazovými kódy) je otevřený, bez konce, postrádá vyvrcholení. Fotografický řetězec, na jehož konci jsou hmotné statky – fotografie – je úplný, bez děr.
A upřímně: připravit se o radost z prohlížení fotografií, o možnost zdokonalení se a o duševní bohatství i hmotný odkaz pro nastupující generace, je hříšek.

Tisk fotoknihy na papír SILKTisk fotoknihy na papír SILK

Tisk fotoknihy na papír SILK

Hledáte-li odpovědi na další otázky, jako například:

Jaký je rozdíl v tisku fotografií "s ořezem" a "bez ořezu"?
Jak zjistím, zda je fotografie pro tisk v odpovídající velikosti?
Jaký je rozdíl v tisku na LAB a PLOTR?
Tisknete fotografie i v atypických rozměrech?
Kde najdu ICC profily ke stažení?
Co to znamená „Přesné rozměry fotografií“?
Pak je najdete zde v kategorii „FOTOGRAFIE“.

Váháte-li nad tím, zda vyzkoušet naše služby, pak nezapomínejte na výhody tisku fotek v našem studiu.

  1. Vyhotovení fotografií do druhého dne.
  2. Doprava zdarma při nákupu nad 1000 Kč.
  3. Nejlepší kvalita tisku – syté a stálé barvy.
Ověřeno zákazníky