Sleva 20% na fotoobrazy. Vícefotoobrazy

Aneta Anie Přibová: „Jsem kreativec a práce na volné noze je pro mě to pravé ořechové!“

Aneta Anie Přibová: „Jsem kreativec a práce na volné noze je pro mě to pravé ořechové!“

Anet sebe samu popisuje jako „cestovního maniaka“, který má jako své zbraně rozsáhlý bucket list a samozřejmě foťák v ruce. Poslední dobou se věnuje především svatební fotce, a taky ji baví fotit pro zajímavý mladý projekty, od jídla až po design.

Nejvíce vlastní jsou jí momentky, které fotí ze všeho nejraději. „Nezajímají mě trendy místa, abych měla stejný fotky jako dalších x fotografů. Důležitý je pro mě zachytit emoci a kouzlo momentu. Mám ráda přirozenost a autenticitu“ říká Aneta. A tím se řídí i při editování – volí přirozené barvy a tóny, protože jsou jednoduše nadčasové a její fotky tak budou vypadat fajn i za deset dvacet let.

Anie, hodně jsi cestovala, a i přes to, jaká je doba, se pořád snažíš cestovat. Jak se ti to daří?
Musím říct, že je dneska cestování mnohem náročnější, než bývalo. Ale ani to mě nezastavilo, protože to prostě miluju. Takže jsem i letos měla dvě pracovní cesty do Švédska a Mexika, kde jsem fotila překrásné svatby.

Neumím si představit, že by během cesty třeba něco nedopadlo. Náhradní svatební fotograf by se na poslední chvíli těžko sháněl, a to by mě štvalo, protože by to mohlo narušit celou svatbu. Snažím se na všechno dávat pozor, nevystavovat se zbytečně rizikům, a hlavně být neustále optimistická :).

Co se týče osobních cest, volíme spíš cestování autem a hory. Je to jednodušší a nás to takhle moc baví.

Fotografka Aneta Anie PřibováFotografka Aneta Anie Přibová

Jaké země se ti líbily nejvíce co se jejich fotogeničnosti týká?
Jako milovník street fotografie jsem byla naprosto nadšená z Barmy. Barma je země, která je prakticky nedotčená turismem a rozhodně má co nabídnout. Doporučuju navštívit.

A mimo to bych se chtěla jednou vrátit do Indie. Tam je toho tolik co vidět a fotit… No, jen co nad tím přemýšlím, tak už bych si kupovala letenky.

Fotografka Aneta Anie PřibováFotografka Aneta Anie Přibová

A kde ti bylo nejlíp díky místním lidem?
Miluju Mexiko! Vždycky, když se z něj vracím jsem jako vyměněná – především díky všudypřítomným usměvavým mexickým tvářím hýřícím životem. Možná to má i co dočinění s tím, že je můj přítel Mexičan. Poznali jsme se sice v Praze, ale Mexiko jsem si oblíbila ještě před tím, než jsme se poznali, kdy jsem tam vyrazila sama s batohem. Dohromady jsem tam byla už třikrát a jela bych hned znova – a to jsem se odtamtud nedávno vrátila.

Fotografka Aneta Anie PřibováFotografka Aneta Anie Přibová

Takže jste se s partnerem nepoznali v Mexiku?
Ne, bylo to na party v Praze :).

Anie, svatební a rodinné fotce ses začala věnovat ještě před cestováním nebo až po zkušenostech s cestovatelskou fotkou?
Upřímně… Fotografie pro mě byla nejdřív jen koníčkem a první lepší foťák jsem pořizovala hlavně kvůli zachycení mých cest někdy v roce 2017. Už předtím mě ale bavilo tvořit obsah na sítě. Tenkrát jsem cvakala jen na iPhone a fotky upravovala v aplikaci VSCO.

Později mě napadlo otevřít si vlastní pražskou “Instagram tour”. Tour byla v rámci Airb’n’b nového servisu, který se jmenuje “Airb’n’b zážitky”. Byla to jednoduchá tour, kdy jsem s malou skupinkou turistů chodila fotit na pěkná místa v Praze. A díky tomu jsem zjistila, že mi fotka jde a začala se tím tak trochu živit. Byl to skvělej job, potkávala jsem lidi z celého světa, primárně tedy páry, a fotila jsem jim vzpomínky z výletu v Praze.

Jak se z hobby fotografky stala profi fotografka?
Od foto tour v Praze, kdy jsem si začala tvořit portfolio na párovém a rodinném focení, jsem se postupně dostala k focení svateb kamarádů, a pak se to začalo pomalinku rozjíždět. A od roku 2018 jsem už běžně fotila svatby v České republice i pro cizí lidi.

K focení párů v zahraničí ses dostala díky svým aktivitám pro Airb’n’b?
Do zahraničí jsem se dostala právě díky práci v turismu. Na svatební focení jsem se loni podívala do zmíněného Mexika a Švédska. A roky předtím i do Německa, Irska či Indie.

Jak to máš vlastně s focením svateb v zahraničí?
Celkově mám hodně zahraničních kamarádů, což posiluje i fakt, že můj kluk je “expat”.

Teď jsem se vrátila z Mexika, kde jsem byla fotit svatbu jeho kamarádce, které kvůli posunu svatby z března na říjen vypadl fotograf a moje práce se jí líbila, tak jsme si plácly. Tenhle rok jsem měla ještě jednu svatbu venku, a to ve Švédsku. Sranda je, že jsem se s nevěstou potkala před několika lety v Praze na party.

Zahraniční svatby ale beru jen jako takové zpestření. Hlavní jsou pro mě svatby v Česku.

Fotografka Aneta Anie PřibováFotografka Aneta Anie Přibová

S focením párů jsi začínala, takže v tom máš určitě super „sklil“. Co je podle tebe (pro tebe) při takovém focení nejdůležitější?
Hlavně to musí být přirozený, nenucený a pár to musí sám chtít. Nechci nikoho do focení přemlouvat, stejně tak nechci, aby se přemáhal. Nejradši fotím momentky a nebaví mě strojené fotky.

Na druhou stranu se snažím párům pomoct, aby se při focení cítily co nejlépe. To si ale musíme sednout lidsky, to je pro mě při práci to nejdůležitější.

Máš nějaké osobní postupy v celém procesu focení, které se ti osvědčily?
Hodně věcí komunikuji předem a podle situace se snažím vybrat kompozici a místo. Často pomáhám s výběrem outfitů, posílám různé nápady a mám udělanou nástěnku na Pinterestu, kterou posílám pro inspiraci. Myslím, že barevně sladěné outfity dělají na fotkách hodně, a také by měly zapadnout do místa, kde fotíme.

U párového focení je také důležité to moc neprotahovat, ideální je hodinka dvě, ale na více lokacích, ať je to aspoň trochu zábava.

A opět – musí to bavit jak mě, tak pár, který fotím. To je alfa a omega :).

Máš nějaký oblíbený „triky“ při párovym focení?
Hodně mě teď baví dělat pro páry, který se před objektivem trochu stydí klasickou sprchu s „bohemkou“. Z toho jsou vždy tak spontánní uvolněný fotky.

Co jsem si tento rok ještě oblíbila a suprově funguje, je předsvatební focení. Je to naprosto nejlepší “ice-breaker”. Pak přijedu na svatbu, už se známe a před foťákem panuje pohodová atmosféra, díky čemuž vznikají suprový fotky.

Fotografka Aneta Anie PřibováFotografka Aneta Anie Přibová

Anet, jsi holka, která vyrostla se sociálními sítěmi, takže by pro tebe mělo být self promo na těchto komunikačních kanálech „normálkou“. Věnuješ se mu nějak víc nebo je to i pro tebe okrajová záležitost?
No, jasně! Věnuju se jim. Myslím si, že jsou sociální sítě důležitý a bez nich to ani nejde. Občas to je ale žrout času. Tento rok byla docela náročná svatební sezóna, a ještě jsem neměla moc času ani nahrát nové ukázky na webové stránky. Takže je tam prostor pro zlepšení, ale to je vždy a všude :).

Právě na sociálních sítích člověk vidí, jak je svatební byznys hezky propojenej (květinářky s fotografy, organizátorky s designéry…). Máš s někým z tohoto oboru nastavenou spolupráci (doporučování/editorialy… a jak vám to funguje, co vám to přináší)?
V tom máte pravdu a mně se fakt líbí, jak je to všechno propletené. Mám okolo sebe skvělé ženy, se kterými se navzájem podporujeme a doporučujeme jedna druhou napříč obory. Hodně klientů se o mně dozví právě takto, a to se pak hned lépe spolupracuje.

A co je suprové, že to funguje stejně i v komunitě fotografů. Když mám poptávku na focení, ale nemám volný termín, tak pošlu kontakt na jiného fotografa, který odvede práci v podobném stylu jako já. A ten mi zase na oplátku dohodí klienta, když se ocitne ve stejné situaci.

Anet, víme, že jsi studovala vysokou… Už jí máš za sebou a zůstaneš u oboru tvého studia nebo vyhraje focení?
Moje cesta za titulem byla trochu delší, než bych asi chtěla. Byla jsem na první škole čtyři roky, a to na VŠE na oboru Statistika a Ekonometrie. No, tam mi to úplně nesedlo a bakaláře jsem si dodělala jinde, na oboru Řízení podniku a podnikové finance. Ale i tak musím říct, že to bylo zábavných šest let. Titul jsem získala minulý rok, kdy už mě ale focení živilo full-time a během té doby jsem si uvědomila, že jsem kreativec a práce na volné noze je to pravé ořechové. Jsem tak nesmírně šťastná. Focení miluju.

Máš nějaký fotografický plány do budoucna?
Do budoucna bych se ráda vrátila k focení v turismu. Řekla bych, že to je asi nejlepší možnost, jak se můžu jako fotografka občas podívat do zahraničí.

anetaanie.work
facebook.com/anetaaniee
instagram.com/by_anetaanie/
instagram.com/anetaanie/

Aneta Anie Přibová: „Jsem kreativec a práce na volné noze je pro mě to pravé ořechové!“Aneta Anie Přibová: „Jsem kreativec a práce na volné noze je pro mě to pravé ořechové!“Aneta Anie Přibová: „Jsem kreativec a práce na volné noze je pro mě to pravé ořechové!“Aneta Anie Přibová: „Jsem kreativec a práce na volné noze je pro mě to pravé ořechové!“Aneta Anie Přibová: „Jsem kreativec a práce na volné noze je pro mě to pravé ořechové!“Aneta Anie Přibová: „Jsem kreativec a práce na volné noze je pro mě to pravé ořechové!“Aneta Anie Přibová: „Jsem kreativec a práce na volné noze je pro mě to pravé ořechové!“Aneta Anie Přibová: „Jsem kreativec a práce na volné noze je pro mě to pravé ořechové!“Aneta Anie Přibová: „Jsem kreativec a práce na volné noze je pro mě to pravé ořechové!“Aneta Anie Přibová: „Jsem kreativec a práce na volné noze je pro mě to pravé ořechové!“Aneta Anie Přibová: „Jsem kreativec a práce na volné noze je pro mě to pravé ořechové!“
Ověřeno zákazníky