Sleva 50% na fotoknihu paperback a fotoknihu italské desky. Sleva na školní foto.

Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."

Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."

Vladislav Surmaj je svatební fotograf, ale na jeho profilu najdete i krajinky a kousky z osobního života, má specifický humor, a kdo jeho Instagram sleduje, není zásoben jen pěknými fotkami, ale slušnou dávkou pozitivní nálady. Baví nás jeho spontánnost a taky zjištění, že je králem fototechniky. Jak nám řekl při osobním setkání, doma má snad každý objektiv. Nosí si je ke svým třem tělům i na focení, na kterém sám na sebe vytváří past v podobě jejich přehazování.

Vladislave, jsi fotografem na plný úvazek?Někde jsem viděla, že pracuješ v realitách…
Ano, je to tak. Se ženou jsme založili realitní kancelář, kterou jsme měli 9 let. Myslím, že se nám v tomto obchodu celkem dařilo, pobočky jsme měli ve třech městech a řídili několik lidí. Pak mi ale začal trochu vadit ten tlak, že na nás občas stojí majetek celé rodiny a nemůžeme udělat sebemenší chybičku a i to, že si málo kdo vážil té práce, co jsme museli každý den dělat. Proto jsem se jednoho dne rozhodl, dělat jen to, co mě baví. A rozdávat radost všem kolem.

Co tě přivedlo právě k fotografii?
Vždycky jsem chtěl být umělec. Hrát na klavír, být malíř, zpívat operu, nebo se stát dirigentem. Ale na všechno jsem byl antitalent. Malovat jsem neuměl už od základní školy. Na klavír hrát nemůžu, když mám od hokeje křivé prsty a nikdo mě to nechtěl učit. Do opery se taky nedostanu, protože naučit se Italsky bylo nad mé možnosti, prostě vždycky něco bylo. Tak na mě zůstalo už jen to focení, zmáčknout spoušť naštěstí dokážu.

Jaká byla tvoje fotografická cesta?
Začínal jsem v postranní, asi jako všichni fotografové. Takže to bylo focení kamenů, broučků, kytiček. Už od samého začátku, jsem si ale hrál s nastavením foťáku, nikdy mě nebavilo fotit na zelený auto režim. Proto jsem to byl právě já, co měl vždycky zaručeně ty nejošklivější a nejrozmazanější fotky. Bylo ale logické, že se budu chtít zlepšovat, a tak jsem postupně zkoumal, jak vlastně funguje foťák. Poté už to šlo v rychlém sledu a já začal toužit po tom, živit se právě focením. Nikdy jsem ale nevěřil, že to je vůbec jde. A tak jsem si to jednoho dne zkusil.

Díky čemu nakonec vyhrála zrovna svatební fotografie?
Vždycky jsem miloval podnikání a adrenalin, a právě tohle mi nabídla svatební fotka. To napětí, aby vše dopadlo ještě líp, než novomanželé očekávají. Baví mě třeba situace, kdy přijedu na nějaké místo, kde to není úplně dobré, např. světelné podmínky a já se s tím musím během pár minut vypořádat. A taky je to podle mě jediný fotografický žánr, který je celkem dobře zaplacen. Ale hlavním důvodem, proč jsem o víkendech na svatbách je to, že miluju svíčkovou. Bohužel, v této době už je vytlačována modernější kuchyní.

Neštve tě někdy, co všechno musí fotograf zvládnout, aby se prosadil? (sociální sítě, prodej, self-promo…)
Ano, je toho dost, ale myslím si, že pokud se svatebnímu focení a novomanželům věnuji na 100 % a fotkám dám plnou péči, dělá se reklama sama. Často se mi stává, že na svatbě, kde fotím, dojednám i další svatební focení. Takže takové házení svatební kyticí pro mne není pouze další svatební tradice, ale menší obchodní jednání.

Jak se ti podařilo nasbírat tolik followerů na Instagramu? Nemám totiž pocit, že byste to nějak tlačil na sílu…
Tento dotaz dostávám velice často a nikdy na něj nedokážu nalézt odpověď. Snažím se žít s myšlenkou, že to bylo mým osobním kouzlem. Je pravdou, že často a rád komunikuji se sledujícími, radím jim, pomáhám, nebo jen tak probereme nějakou tu drbárnu, takže možná právě toto je jeden z důvodů.

Sleduješ světové trendy, co se sebeprezentace fotografů na Instagramu týká? Pokud ano, či ne, tak proč?
Ano, určitě sleduji několik profilů na instagramu, a to nejen fotografů, protože, jsem dokonce tak trochu voyaer. Nikdy mne ovšem nenapadlo, brát nějaký profil jako inspiraci, nebo dokonce kopírovat něčí styl. Vždycky jsem chtěl být originál a tato cesta mě baví ze všeho nejvíc. Naopak mne velice potěší, když dostanu tip na profil, který se snaží lehce kopírovat mne. Řeknu si, že dělat, co dělám má smysl.

Na svém Instagramu krásně kombinuješ jak svatební a cestovatelské fotky, tak i fotky z osobního života, u mnoha lidí to bije do očí, ale tvůj feed působí opravdu skvěle, řešíš to nějak?
Mohla za to moje nerozhodnost. Nevěděl jsem, jestli na profil dávat krajinky, nebo svatební fotky. Pak do toho ještě přibylo pár osobních fotek. Chci tím oslovit víc sledujících, snoubenců, těch, kteří sledují pěkné fotky a i ostatních, kteří chtějí něco vědět o mě, jak žiji, co jsem měl zrovna k obědu.

Čím si tě získaly kvalitnifotky.cz?
Vždycky jsem rád využíval služeb rodinných firem, protože tam je přání zákazníka důležité a kvalita služeb je postavena nad kvantitou. A když se tiskne svatba, měla by právě kvalita být na prvním místě.

Web: fotolove.cz
Instagram: vladislavsurmaj

Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."Vladislav Surmaj - "Fotím svatby, protože miluji svíčkovou."
Ověřeno zákazníky