Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“

Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“

S Verčou Pickovou osobně i byznysově. Nechte si inspirovat super radami, díky kterým budete mít v příštím roce možná o pár svateb víc! Verča prý není fotografkou, o které na svatbě nebudete vědět. Má ráda společnost a lidi, ráda si s nimi povídá a seznamuje se. Přeje si, aby se klienti, jejich rodiny a přátelé při focení s ní cítili dobře. Tenhle otevřený a kamarádský přístup se jí totiž osvědčil.

„Se svými třemi kluky žiji v Pelhřimově, který je tím nejlepším místem pro život na Vysočině. Jako rodina trávíme víkendy na naší chatě u rybníka, někdy cestujeme a ukazujeme tak našim dětem svět. Hlavní však je, že společný čas máme celá rodina moc rádi. Nejsem nejlepší tanečník na světě. Ovšem s foťákem v ruce se mnou počítejte i na parketu. Vlastně už ani nevím, jestli to vůbec ještě umím bez něj! Dělám to, co jsem vždy dělat chtěla. Jo, vím, zní to jako fráze, jenže mě focení vážně hrozně baví. V tuto chvíli pro mě neexistuje žádný plán B.“

Veru, jaká byla tvá cesta ke svatebnímu focení?
Moje cesta ke svatebnímu focení vedla trochu oklikou. Moji rodiče provozovali prostor, kde pořádali svatby, a tak jsem se na svatbách pohybovala v podstatě odmala. I já sama jsem v minulosti s přítelem provozovala podnik, kde se konaly svatby. Byl to rok 1995 a svatební byznys byl úplně někde jinde. Nicméně svatební fotografové na nich byli už tenkrát a já jsem to celé z té druhé stany hrozně ráda pozorovala. Věděla jsem, jak to na svatbách chodí, dokázala předpovídat, co se stane, kam kdo půjde, jak se kdo nejspíš zachová atp. Myslím, že mi to hodně pomohlo v mých začátcích a zcela určitě mě tohle období motivovalo k tomu začít fotit svatby.

Jak ses dostala k rodinnému focení? Bylo to až po dětech?
Celé to, asi jako u mnoha jiných fotografů, začalo narozením mých dětí. Nejprve jsem fotila své děti, občas někomu ukázala jejich fotografie, dala je vytištěné prarodičům, kde je opět někdo viděl, a pak začal být zájem o mé služby v oblasti rodinné fotografie. Moje děti navštěvovaly Montessori školku, která pořádala spoustu rodinných akcí. Fotila jsem na nich a dávala je na naší společnou Facebookovou skupinu. Rodiče fotografie sdíleli, tiskli a na základě toho mě oslovovali pro rodinná focení. I díky tomu jsem se nejspíš dostala do povědomí jako rodinný fotograf v našem regionu.

A co tvé děti, jsou v pohodě s tím, když je fotíš?
Nutno podotknout, že jsem v nich kvůli tomu častému focení vypěstovala absolutní averzi k focení.

Co tě na focení baví? Co fotíš aktuálně nejradši?
Svatby. Každá svatba je trochu jiná, proto se snažím zaznamenat právě jejich jedinečnost. Jednu věc mají ale všechny svatby společnou. Tvoří je vždy rodina a kamarádi a atmosféra svatebního dne je tak nezaměnitelná. A to je skvělé! Baví mě zaznamenávat ranní chaos a nervozitu, dojetí během obřadu, lásku při našem společném focení a pak odpolední a večerní party, kdy počáteční stres opadne a všichni se baví a pořádně se to rozjede.

S foťákem v ruce na parketu, dokážeš se tak líp odvázat nebo je to proto, abys byla při focení v centru dění a fotky byly jiné?
Mám ráda legraci a zábavu a když jsem součástí dění vznikají přirozené, reálné a živé fotografie. Zdá se, že tyhle crazy situace přicházejí s přibývajícím množstvím alkoholu. Miluju večírky a fotky z nich.

Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“

Jdou s tebou páry ze svateb dál?
Velká část párů se ke mně po pár měsících vrací na těhotenské focení, pak na miminkovské, rodinné… Tohle je na focení skvělé, že se z klientů stávají přátelé, kamarádi, které ráda vidím zas a znovu. Na focení se známými tvářemi se vždycky těším, a to mě na tom všem baví.

Co je pro tebe při focení alfou a omegou?
Při rodinném a párovém focení je pro mě důležité mít u fotografování pohodu. Pokud máme společné zájmy koníčky, přátele jde fotografování hned lépe, máme si o čem povídat. Navázat osobnější bližší vztah je klíčové pro vznik autentických fotografií. Přeji si, aby se klienti při focení se mnou cítili dobře a focení si užili.

Na svém novém webu píšeš, že jsou tvé fotky kreativní a moderní, co to znamená?
Takto totiž většina lidí popisuje styl, jakým fotografuji a jsem za to moc ráda. Možná věcem občas trochu pomůžu, ale ne násilně. Vždy se snažím zachovat prostor pro kreativitu.

Lidé zůstávají na fotkách těmi lidmi, jakými jsou ve skutečném životě. Hlasití, blázniví, usměvaví, ale i plaší nebo rezervovaní. Nejlepší na mé práci je zaznamenávat realitu v tom nejlepším možném světle, vždy však takovou, jaká opravdu je.

Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“

Fotíš jen profesně nebo se věnuješ i nějaké volné tvorbě?
Aktuálně jen profesně, baví mě fotografie krajiny, ale bohužel na vstávání v pět ráno není čas ani energie, ale pěvně věřím a doufám, že na to v budoucnu zase dojde. Vysočina, místo, kde žiju, je nádherná, mám ji ráda a je tu tolik možností pro fotografování…

Donedávna jsi makala na novém webu, tak by nás zajímalo, jaká je tvá propagace a komunikace k potenciálním klientům?
Zá zásadní považuji svůj web a fotoblog se svatbami. Pokud klienti souhlasí, vytvářím z každé svatby blog s výběrem nejlepších fotografií z celého dne, používám pro oživení prezentace giffy. Potenciální klient tak vidí kompletní průběh svatebního dne zaznamenaného v mém pojetí. Samozřejmě používám Facebook a Instagram. Na Instagramu mám ráda stories z jednotlivých svateb. Určitě by vkládání příspěvků mohlo být častější. Pořád je na čem pracovat a tohle určitě musím zlepšit. Vím to!

Proč máš na svém webu uvedeny dodavatele? Souvisí to s tebou jako fotografkou nějak?
Na svatbách všechno souvisí se vším, pokud je skvělé místo, šikovná koordinátorka, kreativní floristky, profesionální vizážistka, kapela, co to umí rozjet, kameraman, se kterým se dobře spolupracuje … je radost být součástí celého dne a rozhodně se celá tahle spolupráce odrazí i na výsledných fotografiích. Potažmo na spokojenosti klienta.

Ze spousty dodavatelů, které na webu uvádím, se za ty roky setkávání stali kamarádi, s nimiž se vždycky ráda vidím. A také si myslím, že jsme si s některými v našich začátcích hodně pomohli. Jako fotografovi mi nic neudělá a nic mě nestojí, když nafotím jejich práci, benefitem pro mě pak může být to, že oni nasdílí mé fotky, označí mě, což mi možná někdy v budoucnu zajistí potenciální klientelu. Je to forma reklamy a spolupráce, která je oboustranně výhodná.

Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“

Ke svatebním balíčkům nabízíš naše fotoknihy, proč?
Fotokniha je součástí mého svatebního balíčku a nikdy to nebude jinak! Ručně dělaná fotokniha s výběrem toho nejlepšího ze “dne D” dostává svatební balíček na úplně jiný level.

Moje děti si moc rádi prohlíží svatební album mých rodičů. Z dnešního pohledu je to hrozný “oldschool” a fotografie jsou víc než úsměvné. Nicméně oni to milují, a i já si k němu občas ráda sednu a prolistuji si ho.

A přesně tohle si představuji, když předávám svatební knihy svým klientům, že si je jednou budou prohlížet děti jejich dětí. Svatební fotokniha bude součástí jejich života už napořád. A to je přece úžasné! Díky knihám mám možnost jim dát něco, co se nevyhodí během vánočního úklidu nebo nezaloží někde neznámo kde při stěhování. Je to hodnota, která přetrvává. A to mě baví.

Co na fotoknihy říkají klienti?
Budu citovat jednu z posledních zpráv, kterou jsem od klientů dostala.

“Včera jsme se dívali na fotoknihu a jsme z ní úplně unešení, je fakt krásná, nádherně pevné desky, to gravírování… Wow… Prostě jedním slovem boží. Všem ji teď budeme ukazovat a chlubit se. Děkujeme, děkujeme, děkujeme.”

Je skvělé dávat ke svatebním balíčkům knihy. Slízávám tak trochu smetanu za úžasnou práci někoho jiného.

Veru, tvůj web je hodně osobní, a tak zabrousíme trochu i do tvého soukromí… Proč je podle tebe důležité trávit čas s rodinou, co tím chceš předat svým dětem?
Mám ráda svou rodinu, svoje kluky a moc ráda s nimi trávím společný čas. To, kde aktuálně jsem a co dělám bych nikdy nedokázala bez mého životního parťáka Lukáše, se kterým jsem už 20 let. Většinou je právě on tím, kdo je s našimi dětmi, když fotím. Podporuje mě ve všem, co dělám a já se snažím dělat to stejné i pro něj. Myslím si, že je důležité, že naše děti vidí, že dokážeme držet při sobě, pomáhat si, plnit si své sny a zároveň si naplno užívat čas kdy jsme spolu jako rodina, to znamená všichni pohromadě.

S kluky cestujete po Čechách i po světě, není to náročné a čemu je má cestování naučit?
Hodně jsme cestovali ještě před tím, než jsme měli děti a domluvili jsme se, že to zkusíme i s nimi. Je to samozřejmě jiné, museli jsme slevit z našich nároků na to, co během cest vidíme a snažíme se to přizpůsobit jim. Cestování dětem rozšiřuje obzory, dokáží si vidět svět z širší perspektivy, už v poměrně nízkém věku si uvědomí, jak moc dobře se nám v Čechách žije, že jiné děti na světě jsou na tom mnohem hůř. V neposlední řadě chápou, proč se musí do školy drtit slovíčka a proč je důležité učit se jazyky. Necháváme spoustu věcí na nich. Ať si je vyzkouší. Chceš zmrzlinu? Tak si ji dojdi objednat. To je pro ně ta nejlepší škola života :).

WEB: veronikapickova.com
IG: instagram.com/veronikapiciphotography/
FB: facebook.com/veronikapiciphotography

Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“Veronika Picková „Miluju večírky a fotky z nich.“
Ověřeno zákazníky