Sleva 50% na fotoknihu paperback a fotoknihu italské desky.

Svatební fotograf Honza Martinec a jeho "true story"

Svatební fotograf Honza Martinec a jeho "true story"

I přes to, že má každý malý kluk svůj sen, nestal se Honza kosmonautem ani Batmanem. Vyrostl, ale komiksy a příběhy o Harrym Potterovi měl pořád stejně rád, a tak se jednoho dne dostal přes svět jedniček a nul do světa životních pohádek. Svatební fotograf Honza Martinec je osobním vypravěčem životních okamžiků. A že se nestal Batmanem mu už vůbec nevadí…

Honzo, ahoj, co tě vlastně přivedlo k fotografii, kde se zrodil onen prvotní impuls?
Ahoj, tak mě vždycky bavily technologie a s tím samozřejmě i fotka. Takže to přišlo tak nějak přirozeně a po vyzkoušení první zrcadlovky jsem si řekl svojí oblíbenou frázi - “to potřebuju” a bylo hotovo.

Svatební fotografie je poměrně komplexním žánrem, po jak dlouhé době jsi měl pocit, že jsi se vyfotil?
Tak tenhle pocit díkybohu nemám a doufám, že ani mít nikdy nebudu. V tom je svatební fotografie právě nejlepší. Každá svatba může být svým způsobem stejná, ale nakonec je pokaždé jiná. Díky tomu tě může neustále něčím překvapovat, a to mě na tom baví nejvíc.

Fotografii jsi nestudoval, jak jsi se tedy „učil“?
S tím souvisí i má předchozí odpověď, protože se učím pořád. Jedna věc je technika, kterou člověk samovolně studiem článků, recenzí a zjišťováním toho, jak pracují jeho oblíbení fotografové, nějak časem pochopí. Druhá věc je najít si svůj styl a směr v tom, co tě prostě baví a ten pak neustále ladit a zlepšovat.

Myslíš, že je fotografie spíše o citu nebo o učení?
Osobně mě hrozně inspirují lidi, kteří mají cit a vidí věci, kterých si normální člověk třeba vůbec nevšimne. Cit je určitě důležitý, ale učit by se podle mě měl každý, neustále. Aspoň já to tak mám a chci to pořád někam posouvat. Je to jako s vkusem a vnímáním fotek obecně, pořád se to vyvíjí a každou chvíli se mi líbí něco jiného. Když se podívám například na barvy a postproces svých fotek, které jsem dělal před pár lety, tak vidím veliký rozdíl. Co se mi dřív líbilo, to bych teď nejradši někam schoval :).

Jaké fotografie podle tebe chtějí mít novomanželé ze svatby?
To už je hodně individuální, protože se každému líbí něco jiného. Když to vezmu s ohledem na svoje klienty, tak to jsou lidé, kteří si ten svůj den chtějí opravdu užít a neřešit zbytečnosti. Chtějí mít maximální pohodu, a to samé chtějí, aby bylo vidět i na fotkách. Ta atmosféra je pro ně, ale i pro mě nejdůležitější.

Proč je podle tebe důležité předsvatební focení?
Otázka je, co je pro koho důležité?! Obecně je pro spoustu lidí samotné párové focení noční můrou a bojí se toho z celé svatby skoro nejvíc. Ale díky předsvatební schůzce spojené s nějakou procházkou a krátkým focením zjistí, že to vlastně není takový horor a může to být docela i legrace. To jsem se jim vždy snažil ukázat a myslím, že se to i docela dařilo :).

Jaká data klientům po svatbě odevzdáváš a proč?
Odevzdávám jak digitál, tak i tisky. Klienti ode mne dostanou vždy všechny fotky, které prošly nějakým výběrem, ale počet směrem nahoru není nijak omezen. To proto, jak jsem říkal na začátku, že je každá svatba jiná a jakékoliv limity v tomhle směru osobně nesnáším. To všechno dostanou na USB, dále ve svojí osobní klientské galerii a od letošní sezony ode mě navíc dostávají opravdu vychytané slideshows z fotek, což je super online prezentační materiál. Ve výsledném balení spolu s USB ještě dostanou právě několik Kvalitních fotek :).

Proč jsi se rozhodl pro tisky fotek právě u nás?
Dříve jsem tiskl u známé konkurence a neměl s tím problém (teda pokud mi dvakrát nedali do mojí zakázky fotky někoho jiného - true story), ale po vyzkoušení tisků pro Svatební cirkus jsem velice rychle přešel k Vám. Každého samozřejmě v první řadě zajímá cena, ale ta kvalita výstupu je fakt výborná. A ještě když jsem poznal osobně lidi, co za firmou stojí, tak to pro mě byla jasná volba. Vidět hlavního šéfa jak mi ručně a fakt s velkým nadšením vyrábí fotoknihu je opravdu paráda!

Honza Martinec
honzamartinec.com
facebook Honza Martinec
instagram Honza Martinec

Svatební fotograf Honza Martinec a jeho "true story"Svatební fotograf Honza Martinec a jeho "true story"Svatební fotograf Honza Martinec a jeho "true story"Svatební fotograf Honza Martinec a jeho "true story"Svatební fotograf Honza Martinec a jeho "true story"Svatební fotograf Honza Martinec a jeho "true story"Svatební fotograf Honza Martinec a jeho "true story"Svatební fotograf Honza Martinec a jeho "true story"Svatební fotograf Honza Martinec a jeho "true story"Svatební fotograf Honza Martinec a jeho "true story"
Ověřeno zákazníky