Sleva 20% na fotoobrazy. Vícefotoobrazy

Rozhovor se Sonkou Skerik: "Splnil se mi sen"

Rozhovor se Sonkou Skerik: "Splnil se mi sen"

Moje práce je pro mě největším koníčkem. Fotografii a make-up umění se věnuji od svých studijních let. Pro někoho může být překvapením, že jsem studovala něco jiného, a to Výživu člověka na LF MU v Brně a Technologii potravin na MENDELU v Brně, ale… Focení pro mě bylo dětským snem, který začal šitím pro panenky a okukováním dědy, který fotil na analog. Na VŠ v Brně jsem se pak seznámila se šikovnými lidmi, kteří se zájmově věnovali fotografii. Tvořila jsem s nimi TFP, nejdřív jako modelka a potom jako samouk make-up artist. A tehdy se můj sen začal naplňovat…

Studovala jste Výživu člověka na LF MU v Brně a Technologii potravin na MENDELU v Brně, proč, když jste věděla, že se chcete věnovat úplně něčemu jinému – fotografii?
Focení se mi líbilo od dětství. Oba moji dědové byli zapálení amatérští fotografové. Já jsem zase nadšeně fotila na všech školních výletech malým fotoaparátem značky Fomei, ale že se budu fotkou jednou živit by mě nikdy nenapadlo. Na gymnáziu byla mým velmi oblíbeným předmětem biologie, miluji přírodu. Pro obor Výživa člověka jsem se rozhodla tak trochu právě na podnět učitelky biologie, která milovala jógu, zdravou stravu, byla plná optimismu a vždy elegantní dáma.

Jak se vlastně z dětského snu stala profese?
Díky vesmíru, který se o vše postaral tak, aby to tak bylo. (A jsem za to nesmírně vděčná)

„Nabízím profesionální vizážistické a fotografické služby, hairstyling, fashion styling pro jakékoli příležitosti a kompletní proměny.“ Jak to všechno zvládáte?
Mám diář. Ne, teď vážně. Zvládám a snažím se vše dělat poctivě. Netvrdím, že dostanete termín za týden, většinou to trvá měsíc a déle. Moje práce je můj největší koníček a když nad tím tak přemýšlím, nedělám nic jiného ani ve svém osobním čase.

Dokázala byste nám říct, jak si organizujete svůj pracovní čas?
Ve všední dny pracuji ve svém studiu v Brně na ulici Hybešova. Musím se však řídit režimem mé malé dcerky (chodí do školky). K retuším sedám v noci, když ji uložím do postýlky a spí. Pro větší objemy fotek (svatby) si nechávám v týdnu jeden den volný, kdy vždy zpracuji jednu celou svatbu. Pátky a soboty trávím v sezóně na svatbách a v neděli se snažím nabrat síly a věnovat se domácnosti.

Máte nějaké hacky, appky, tipy na to, jak tohle všechno zvládnout?
Nemám. Mám klasický papírový diář. Jediný můj tip je zapálení a láska k tomu co děláte, pak jde zvládnout vše… To je ten nejlepší motor.

Čemu se věnujete nejvíce? Nebo jak se to prolíná?
Momentálně nejvíce svatbám a nastávajícím maminkám, ale spíš bych to definovala jako práci se ženami. Baví mě jim pomáhat, radit jim a dělat je šťastnějšími, ať už je to formou kurzů líčení anebo hezkou fotkou. Můj vztah se zákaznicemi je dost osobní. Jsem jim na sociálních sítích k dispozici prakticky 24/7. Snažím se vše dotahovat do konce a radit jim, jak nejlépe umím. V zimě se trochu více věnuji svým wonderland projektům a kurzům líčení.

Jak se tohle všechno dostalo do portfolia vašich služeb? Myslím, jak se to k sobě postupně skládalo? Jak se to rodilo?
Začínala jsem líčením přes TFP skupiny, potom jsem se učila česat. Velkým mezníkem byly nevěsty, které mi už naplnily diář, umožnily vydělat více peněz a našetřit si na první fototechniku.

Dívala jsem se na vaše balíčky… Jak zvládáte líčit a fotit zároveň?
Jezdím na místo dřív, mám vše pečlivě naplánované a jediné, co nevěsta nemá je fotka, kde jsem já (ale i tu dostane, pokud je se mnou na svatbě můj muž kameraman, který umí i fotit a nafotí mě při líčení)

Součástí vašeho balíčku je i video, i tomu se věnujete vy, nebo právě manžel?
Můj muž je svatební kameraman a moc dobře se nám pracuje spolu.

Fotíte svatby, těhotenské fotky, portréty, ale i fine-art, co z toho vás baví nejvíce a proč?
Baví mě kombinace všeho, a proto to také dělám. Na svatbách mám ráda ten pozitivní stres, emoce a taky improvizaci, kterou musím často používat. Je to dynamická událost, kdy se žádný okamžik už nebude opakovat. Snažím se být stále pohotovější a lépe ovládat techniku, abych ty skvělé momenty mohla zachytit.
Fine art je jiný, úplně opačný. Vyžaduje dokonalou přípravu, vše pečlivě promyslet a nic nenechat náhodě. Ráda ulítávám do světa fantazie, k vílám, květinám a barvám.

Je něco, čím jsou si jednotlivé žánry podobné? Co vám usnadňuje práci a přístup k jednotlivým stylům?
Snažím se definovat tu pravou ženskost, vnitřní. Stejně jako každá nevěsta je jiná, tak i zákaznice, která chce fine art portréty. Ne každá může mít na hlavě věneček ala víla. Možná je to tím, že jsem sama žena a mám na to jiný pohled než mužští kolegové. Nepotřebuji mít dokonalou techniku a vše v brašně naklizené. Mám průměrnou techniku a v brašně nepořádek, ale vždy chci zachytit ženu tak, aby se líbila sama sobě, aby to byla ona a když se jedná o svatbu, tak mě nejvíce baví emoce mezi ní a jejím milým.

Jak jste řekla, na samém začátku jste si vyzkoušela i roli modelky, jaké to bylo?
Zajímavé, ale na druhé straně mě to baví mnohem víc. Přiznám se, že jsem v tomhle trochu puntíčkář a časem jsem dospěla k tomu, že já chci být ten, kdo to vše tvoří a má pod kontrolou.

V čem je pro vás tato zkušenost modelky přínosná jakožto pro fotografku?
Tak třeba v chování k modelce. Když je člověku zima, je už po x hodinách focení unavený, tak výsledek nikdy nemůže být dobrý.

Jak se fotí fine-art s amatérskými zákazníky? Jsou vždy otevření vaší vizi – stylizaci? Domlouváte si to předem? Jak takový proces focení pro „Wonderland“ vlastně funguje?
Ano, jsou otevření a většinou nechávají vše na mně, což mi vyhovuje. Jak už jsem psala výše. Někdo je víla a někdo žena vamp. K tomu je potřeba tak přistupovat i v celé tvorbě konceptu.

Dokážete většinu práce odvést na stagi, nebo trávíte více času postprodukcí?
Ano, snažím se vše nafotit real a na svých workshopech studenty učím: Co nenafotíte, to nemáte. Při postprodukci používám Lightroom (i pro fine art) a mám jen základní znalosti práce ve Photoshopu. Ten prakticky nepoužívám.

Jaké vlastně byly vaše fotografické začátky, jak jste se vzdělávala?
Jsem samouk a začátky byly takové úsměvné. Od začátku fotím na manuál a prostě jsem si řekla, že budu těma kolečkama točit tak dlouho, až to nastavím dobře. V postprocesu se mi hodně líbily výrazné barvy, kontrast, ostrost. Myslím, že už jsem v tomto našla rovnováhu a můj rukopis je ustálený.

Řekla byste, že se váš styl nějakým způsobem vyvíjí?
Ano, hlavně ten svatební. Nebojím se už horších podmínek jako je třeba obřad venku v dešti a naopak si to užívám, a to jde pak vidět i na prezentaci. A také se více věnuji svatebnímu dokumentu.

Všechny vaše fotky na mě působí tak trochu snově, vnímala jste takto svět odjakživa nebo je to styl k němuž jste se propracovávala?
Myslím že odjakživa, jsem skalní fanda trilogie Pán prstenů a všech fantasy.

Kde berete fantazii pro svou fine-artovou tvorbu?
Je to různé, někdy mi stačí jen modelka, která mě k něčemu inspiruje, ale často vycházím právě z mých oblíbených fantasy. Miluji květiny a různé víly.

Fotíte si i sama pro sebe, nebo je fotka vaší prací i hobby zároveň?
Všechny fotky, co fotím, fotím i pro sebe. Dělají mi radost. Jestli se ptáte, zda fotím třeba na procházkách s rodinou, tak pouze na svůj iPhone (fotí to docela dobře :D).

Tisknete fotky? Proč?
Přiznám se, že netisknu, protože ne každý zákazník si to přeje a také mají odlišné požadavky na kvalitu tisku a cenu. Raději vždy doporučím, kde tisknout a vy jste jasná volba.

Web:
www.sonkavisage.cz
www.nymphae.cz
www.weddinglaboratory.cz

Instagram:
instagram.com/sonka_skerik_official/
instagram.com/nymphae_weddingdress/
instagram.com/weddinglaboratory/

Facebook:
facebook.com/SonkaSkerikVisage/
facebook.com/nymphaefashion/
facebook.com/weddinglaboratorysonkaskerik/

Rozhovor se Sonkou Skerik: "Splnil se mi sen"Rozhovor se Sonkou Skerik: "Splnil se mi sen"Rozhovor se Sonkou Skerik: "Splnil se mi sen"Rozhovor se Sonkou Skerik: "Splnil se mi sen"Rozhovor se Sonkou Skerik: "Splnil se mi sen"Rozhovor se Sonkou Skerik: "Splnil se mi sen"Rozhovor se Sonkou Skerik: "Splnil se mi sen"Rozhovor se Sonkou Skerik: "Splnil se mi sen"Rozhovor se Sonkou Skerik: "Splnil se mi sen"Rozhovor se Sonkou Skerik: "Splnil se mi sen"
Ověřeno zákazníky