Sleva 20% na fotoobrazy. Vícefotoobrazy

Rozhovor s Markétou Košuličovou

Rozhovor s Markétou Košuličovou

Markéta je rodinnou a svatební fotografkou, která si velmi hýčká své zákazníky, a tak se na focení s nimi pečlivě připravuje. Její preciznost je spojena i s tím, že jim po focení odevzdává fotografie v tištené podobě. „Moc mě těší, že má práce může proniknout do domácností formou fotek a obrazů, zároveň je to pro mě největší odměnou za odvedenou práci.“

Markétko, co podle Vás znamená být rodinným fotografem v tom pravém slova smyslu?
Zachytit lásku, štěstí, rodinnou pohodu a vzpomínky, ke kterým se i za pár let budou lidé rádi vracet. Vzpomínky jsou podle mě jedinou z věcí, kterou nám nikdy nikdo nemůže vzít.

V čem při focení pomáhají kulisy, dekorace, hračky a jiné propriety? Předpokládám, že to není jen o „efektu“.
Při focení mi usnadní práci s dětmi, které se "seknou" nespolupracují. Formou hry pak získám jejich pozornost a důvěru. Mnohdy je to o psychologii, když vím, co na dítě platí, focení se pak nese v přátelském duchu, což je pro mě nejdůležitější.

Radíte rodinám, jaké oblečení by si měli vzít na focení, nebo to necháváte na nich?
Fotograf musí být tak trochu i stylista a svým zákazníkům (klientům) musí umět poradit. Na svých web stránkách mám uvedené vhodné kombinace. Kladu velký důraz na oblečení a doplňky. Zastávám názor, že i oblečení tvoří fotku…

V jakém prostředí se Vám pracuje lépe, a tedy, v tom, které je vám důvěrně známé, či v tom, které je vlastní rodinám, jež fotografujete?
V prostředí, které je mi důvěrně známé. Z 99 % nechávají rodiny výběr místa na mně, protože už ví, že vyberu s ohledem na světelné podmínky v době focení to nejvhodnější místo.
Občas mne rodina osloví s požadavkem focení na jejich oblíbeném místě, kterému se určitě nebráním, ale je nutné nejprve zhodnotit, zda bude prostředí vhodné pro fotografování.

Je Vám bližší exteriér či interiér, a proč?
Jednoznačně EXTERIÉR!!! Nabízí spoustu možností, kreativitu krásných míst… Přijde mi, že i lidé se cítí více uvolnění v exteriéru, děti nejsou omezeny prostorem… Jsem exteriérová fotografka a za tu dobu, co fotím, si na to lidé zvykli. Těší mě, že se zákaznici nebojí a mají zájem o focení během celého roku - každé roční období má své kouzlo.

Co když Vám na focení v exteriéru nevyjde pěkné počasí, jak takovou situaci řešíte?
Po oboustranné dohodě focení přesuneme na jiný možný termín. Nikdy focení neruším, aniž bych nenabídla druhý termín. Bohužel se pak stává, že se z důvodu nepříznivého počasí zakázky nakupí a pak je to na úkor mého vlastního času…

Je nějaký rozdíl ve focení svateb a rodin, co se týká přístupu fotografa?
Možná jeden zásadní, a to, že před focením svatby chci osobně poznat nevěstu s ženichem a musím znát harmonogram svatebního dne, k čemuž slouží svatební schůzka. Jiný rozdíl nevnímám. Ke každému focení přistupuji s velkou zodpovědností, maximálním nasazením, přátelským přístupem a snažím se vytvořit pohodovou atmosféru nejen při focení.

Když fotíte svatby, na co se obvykle soustředíte?
Abych nepropásla žádný z důležitých okamžiků svatebního dne. Vždy se snažím být o krok napřed. Mám ráda emoce… Každá radost, smích, slzy štěstí, dojetí, bezprostřední děti, vteřiny okamžiku, které se už nikdy nebudou opakovat… To je balzámem pro mou spoušť.

Co když Vám ale uteče nějaký „důležitý“ moment?
Přiznám se, a musím i "zaťukat", že se to ještě nestalo. Jedinou pernou chvíli jsem zažila na poslední letošní svatbě, kdy měli v kostele dva obřady po sobě, a pan farář nám poslal ženicha s maminkou do kostela, aniž bychom o tom já či kameraman věděli a stihli si připravit techniku. Zvládl se tak jen krátký záběr, ale i tak jsem naštěstí zachytila vše potřebné… "ťukťuk" :)

Když by se někdo právě teď rozhodl věnovat rodinné fotografii, co byste mu doporučila? Jednu tzv. radu nad zlato, kterou kdyby dal někdo na začátku Vám, tak byste mu za ní byla skutečně vděčná.
Asi by to byla VÍRA V SEBE SAMÉHO… A to nejen při rodinné fotografii, ale celkově v životě. Začátky jsou těžké pro všechny, ať už člověk dělá cokoliv. Když chce člověk dělat něco, co ho baví a naplňuje, mnohdy mu chybí odhodlání. V tomto směru jsem měla podporu svých blízkých, a to je něco, co bych přála opravdu všem…
Fotografování mi umožnilo splnit sen o práci, která je zároveň mým koníčkem.

Markétko, vím, že si zakládáte na klientském servisu, v jaké podobě klientům odevzdáváte svou práci?
Klienti vždy dostanou tištěné fotografie, které nechávám tisknout na kvalitnifotky.cz, a CD s potiskem. Vše je zabaleno v dárkovém balení. U svatební fotografie dávám USB flash disk a foto na desce. Pro stálé zákazníky jako poděkování přikládám koláže fotek nebo fotoobrazy apod., zpracované rovněž přes kvalitnifotky.cz.

V čem je podle Vás jiné, když klientovi odevzdáte i vytištěné fotografie oproti tomu, když jim je předáte „jen“ přes internet?
Dnešní doba je v tomto směru digitální a mně přijde hezké si fotografie vystavit, ukázat je své rodině i přátelům v papírové podobě, než aby mi "ležely" někde na úložišti v PC nebo v mobilu. Moc mě těší, že má práce může proniknout do domácností formou fotek a obrazů, zároveň je to pro mě největší odměnou za odvedenou práci.

Podle čeho jste si vybírala svého tiskového partnera?
Podle recenzí na sociálních sítích a v diskuzích na webu.
Po první objednávce náhledových fotografií zaslaných právě od vás jsem věděla, že jsem našla to, co jsem hledala.

V čem Vám vyhovují naše služby?
V mnoha ohledech… Kvalita zpracování, rychlá doba dodání, vstřícnost, příjemná komunikace, široká nabídka služeb… Vše na jedničku!!!!

Děkujeme Markétko.

Rozhovor s Markétou KošuličovouRozhovor s Markétou KošuličovouRozhovor s Markétou KošuličovouRozhovor s Markétou KošuličovouRozhovor s Markétou KošuličovouRozhovor s Markétou KošuličovouRozhovor s Markétou KošuličovouRozhovor s Markétou KošuličovouRozhovor s Markétou Košuličovou
Ověřeno zákazníky