Sleva 20% na fotoobrazy. Vícefotoobrazy

Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"

Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"

Jak o sobě říká sám Radek, miluje život se svou rodinou, vůni ranní kávy a vše, co je přirozené. A stejné jsou i jeho fotografie, živé a přirozené. Radek nikoho nešteluje do žádných póz a umělé úsměvy nejsou ničím, co byste našli v jeho portfoliu. „Jsem přesvědčen, že to, co Vám nejvíce sluší, je právě přirozenost. Pojďte si ji užít. Sami sebe i jeden druhého. A obavy z fotoaparátu dejte stranou. Ani si mě nevšimnete, neboť jsem tichý, nenápadný, ale všude s Vámi.“

Radku, kdy ses začal věnovat focení a co tě k němu přivedlo?
Focení se věnuji už od malička. Než jsem potkal svou milou manželku, fotil jsem krajinu. K fotografování lidí, respektive svateb mě přiměla až ona.

Co dělá tvá žena, že tě dostala ke svatební fotografii?
Manželka svatbám podlehla a nyní je nadšeně organizuje, dekoruje a koordinuje pod značkou Láskočas. Ikdyž v době, kdy mě k focení přiměla, se ještě této kreativní činnosti nevěnovala. Nyní tvoříme takový plnohodnotný svatební tým.

Z krajiny k lidem?
Ano, přiznám se, že jsem lidi fotit nechtěl. Focení krajiny mi vyhovovalo. Nikdo mi do toho nezasahoval, nehýbal se a hlavně nereklamoval (smích).

Čím u tebe vyhrála svatební fotografie?
Je pěkné být u zrodu něčeho tak krásného, jako je manželství. Baví mě emoce a láska.

Jaké byly tvé začátky práce s lidmi?
Začátky byly těžké. Trvalo mi nějaký čas, než jsem se se snoubenci naučil pracovat a přimět je k tomu, aby byli uvolnění, focení si užívali a byl to pro ně zážitek.

Co je podle tebe základem dobře odvyprávěného svatebního příběhu?
Na slovo “příběh” už jsem docela citlivý. Valí se na mě ze všech stran. Ale je pravda, že svatba je další etapou společného příběhu dvou šťastných. Myslím si, že je důležitá autenticita. Nezasahovat do děje a nechat vše žít vlastním životem.

Když fotíš svatební portréty, jak dosáhneš toho, aby mezi novomanželi zavládla intimní atmosféra, kterou pak budeš moci přenést do fotografie?
S novomanželi si povídám… Portrétní focení vnímám jako procházku, a chci, aby si novomanželé užívali chvíli, kdy jsou ve svatební den jen sami dva.

Když se podívám na tvé portfolio, vidím velmi často portréty focené v lese a přírodě, hledají si tě i jiné páry, nebo je tvá klientela stejně naladěná jako ty?
Když fotím svatbu v přírodě, cítím se tedy jako ryba ve vodě. A možná proto si mě většinou vyhledávají páry, které to mají nastaveny podobně. Nebráním se i jiným místům. Mám velmi rád i industriál.

V čem jsou ti takové „přírodní“ svatby blízké?
Přírodu a les mám velmi rád. Možná mi to připomíná chvíle, kdy jsem byl jen krajinář. Pokud se cítím dobře já, jednoduše dokážu pohodu přenést do focení. A v přírodě to jde prostě samo.

Změnil se tvůj pohled na focení svateb či přístup k jejich focení po absolvování tvé vlastní svatby?
Ano, po vlastí svatbě jsem skutečně pochopil, jak se snoubenci cítí a co je pro ně důležité. Je to zkušenost k nezaplacení.

Radku, proč je podle tebe dobré svým klientům odevzdávat tištěné výstupy?
Jsem klasik a tištěná fotka je uchopitelná a hmatatelná. Má své kouzlo a vždycky mít bude. Stejně jako fototokniha. Je to něco navíc, co si můžete kdykoli a kdekoli prohlédnout bez ohledu na tlačítko ON/OFF.

Web: radeksvidersky.cz
Instagram: radeksvidersky

Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"Rozhovor s Radkem Šviderským: "Na slovo příběh jsem docela citlivý"
Ověřeno zákazníky