Nejvíc super rozhovor s Maninou Pașcan

Nejvíc super rozhovor s Maninou Pașcan

Tohle je zřejmě nejdelší rozhovor, jaký jsme kdy udělali. Ale je naprosto suprový. Manina je skvělá (teprve dvacetiletá) fotografka a naše kamarádka, která je nabitá obrovským množstvím energie a inspirace. Kdo tenhle rozhovor dočte do konce, nebude litovat jediný minuty.

„Moje jméno se čte Manýna. Vyhlídla si ho v knize moje mamka, když jí bylo 12 let. 15 let jsem závodně tančila latinskoamerické tance. Vlastním všechny Barbie filmy, co kdy vyšly na DVD. Moje spřízněné zvířecí duše jsou vydry. Nepiju kávu, ale hezky mi voní. Piju jenom vodu a alkohol. Na svatbách mě člověk může najít buď s foťákem v ruce nebo s jídlem v ruce (nic mezi)! Jsem strašně ubrečená a kdybych nemohla fotit, nemusela si vydělávat a všechno bylo zadarmo, tak bych chtěla mít 30 psů a být full time psí máma.“

Mani, prý fotíš odmalička, čím to?
Do focení jsem se ponořila plně až okolo 11 let, když jsme ještě žili v Rumunsku. Byly to začátky Facebooku, Instagramu a všech sociálních sítích, a všichni to samozřejmě začali používat. V tý době jsem závodně tancovala. Rodiče koupili “lepší foťák”, aby mě mamka mohla na soutěžích fotit. Ten foťák jsem pak „adoptovala a fotila s ním profilovky svým kámoškám na sociální sítě, haha. Takhle jsem si dokonce vydělala svoje první peníze z focení. Pak jsem tvořila víc a víc a to hlavní, zůstala u toho. Nedokážu si představit, že bych dělala něco jiného.

fotografka Manina Pașcanfotografka Manina Pașcan

Proč jsi se rozhodla pro studium fotografie už na střední škole?
Když mi bylo 13, takže poměrně těsně před přijímačkami na střední, jsme se přestěhovali do Česka. Hodně jsem budoucí studium řešila, a tak jsem šla na jakýsi veletrh škol, kde jsem objevila svou budoucí střední školu: Střední Umělecká Škola v Liberci. Nikdy jsem si nemyslela, že budu studovat fotografii (popravdě jsem ani nevěděla, že takové školy vůbec existují lol), ale myslím si, že mi ta škola byla docela souzená.

Co ti studium fotografie dalo?
Nemyslím si, že ze mě studium jako takové udělalo lepšího fotografa - řemeslníka. Většinu věcí jsem se naučila sama, protože mě to zajímalo a chtěla jsem být lepší. To nejcennější, co mi škola dala, je kolektiv lidí ze stejného oboru, který trápí stejné věci nebo mají jiné zkušenosti. Měla jsem se neustále s kým radit! Co se týká technických věcí, pak jsem se mnohem víc naučila od svých spolužáků než v samotné hodině, haha. Mít kolem sebe tak inspirativní lidi je podle mě ta vůbec nejlepší na celém studium.

Živila jsi se úspěšně fotkou už během studia?
Ano! A z největší části za to může škola! Díky škole jsem se mohla dostat k některým věcem, ke kterým bych se podle mě normálně nedostala. Například jsme museli často fotit produktové fotky. Mohla jsem cvaknout věci, co byly doma, ale mě napadlo, že by se pro tyhle účely dala navázat nějaká spolupráce. Já tak dostala pěkné produkty a různé firmy dostaly fotografie. Tahle taktika rozvinula i mojí komunikaci a vlastní prezentaci. Firmy chtěly většinou spolupracovat i nadále a já pro ně dělala obsah, za který mi platily.

fotografka Manina Pașcanfotografka Manina Pașcan

Na škole jsi fotila vše, co ti bylo zadáno, ale na co se při focení zaměřuješ ty sama?
Baví mě focení lidí a různých životních událostí, protože v tom vidím velký smysl. Miluju myšlenku toho, že se za x let bude někdo dívat na moje fotky a budou si říkat “Jeeee babičce to na maturáku slušelo!” nebo, “Našla jsem fotku s mamkou jako miminko a byly jsme si fakt podobný!”

A pak je to komerčníh focení - kampaně, produktovky, jídlo atp.., což je vždycky výzva! Mám s tím spoustu jak dobrých, tak i špatných zkušeností. Vždycky jsem nejvíc vděčná za klienty, kteří mi věří a dají mi volnou ruku. Z toho pak vznikají nejpovedenější výstupy. Některé věci se snažím dělat v lifestyle duchu, protože si myslím, že to člověka dokáže daleko víc vtáhnout do děje. Neskutečně mě baví přemýšlet nad věcmi tak, aby firma dokázala daný produkt mými fotkami prodat.

Když jsi zmínila ty maturáky - čím je takové focení specifické a co tě na tom baví?
Je to specifické v tom, že je maturitní ples pro fotografa 10krát náročnější a mnohem více vyčerpávající než celodenní svatba – alespoň já to tak vnímám. Většinou se snažíme (Já a můj Kuba) být co nejvíc s maturanty a užít si to naplno, občas až do 5 hodin ráno. Někdy navíc není vůbec snadné pracovat s lidmi, kteří si naplno užívají svůj velký den, a ještě jsou pod vlivem. Nese to svá rizika s ohledem na úrazy, nebo potenciální hrozbu rozbití techniky.

fotografka Manina Pașcanfotografka Manina Pașcan

Taky jsi zmínila „lifestyle fotografii“. Něco málo jsi k tomu řekla, ale jaká by měla být, aby byla trendy?
Lifestyle fotografie je v mých očích něco mezi dokumentární fotografií a klasickou portrétní fotografií. Dokumentární fotograf volí strategii “chameleona”, kdy bude zaznamenávat všechno tak, jak je, aniž by do toho zasahoval. Zatímco klasický portrétista se pokusí mít plnou kontrolu nad tím, co je v hledáčku: světlo, pozadí, oblečení, pózy, rekvizity a tyhle všechny srandy. Já se to vždycky snažím kombinovat, investuji hodně energie do přípravy, ale během focení se od toho snažím oprostit a brát všechno tak, jak je. Je to pro mě zlatá střední cesta a díky tomu, jak to mám nastavené, si focení můžu i užít!

Máš už na kontě nějaké zajímavé spolupráce?
Od prvního ročníku jsem se snažila dostat do Sephory. Jsem největší milovník kosmetiky a skincare, takže to byl fakt sen! O 4 roky později se to povedlo. Svou maturitní práci jsem dokonce dělala ve spolupráci se Sephorou!

Společně s Kubou děláme pro takovou Libereckou restauraci Chicago Bar & Grill, a je to snad nejlepší job ever! Majitel je náš nejoblíbenější klient, jakožto Američan má navíc úplně jiný přístup, a to nás moc baví.

Taky tvořím content pro influencerky, a to musím říct, že mě neskutečně baví! Influencerky mi většinou dávají volnou ruku a jsou otevřený kreativním myšlenkám. Je super, že ví, co chtějí a co nechtějí. A hlavně mě na tom baví to, že jsou to moje kamarádky. A právě proto se mi s nimi tak dobře fotí – záleží mi na nich a nikdy neodejdu z focení, dokud nejsem spokojená s tím, co je ve foťáku.

Další love brandy, pro který jsem měla čest tvořit jsou: Wooden land, Notino, Baťa, Peak Design, Khiel’s, Nordblanc, myGoodWays, Faency Fries a spoooooustu dalších. Jsem vděčná za každou spolupráci a každého člověka, který mi důvěřuje v tom, co dělám. Je to fakt úžasný pocit!

fotografka Manina Pașcanfotografka Manina Pașcan

Manino, co by mohla mlaďoška jako ty předat fotograficky starším kolegům?
Prosím, mohli bychom zanechat “row by row” Instagram feeds v minulosti? Ne, ať si každý dělá to, co chce, a co mu dělá radost! Nemyslím si, že jsem guru. Každý den se učím a snažím se být lepší. Nenechat se zahltit tím, co dělají ostatní - každý má svou cestu a všechno má svůj důvod. Důležitý je dělat věci se správným úmyslem a mít srdce na správném místě.

Co si myslíš, že dokážeš klientům nabídnout jinýho než tví starší kolegové?
Přestože nabízíme všichni stejnou službu, přijde mi skvělý, že to každý dělá jinak Nemyslím si, že by to bylo otázka věku, ale povahy. Pro mě je vždycky prioritou zážitek mých klientů z focení. Snažím se udělat maximum pro to, aby měli radost a byli spokojení. Navíc z toho díky tomuhle přístupu vznikají úžasný kamarádství. Mám tak boží klienty, že mi posílají memes nebo fotky, kde jsou vydry/psy a různý zvířátka, protože to zbožňuju!

Na Instagramu ti to docela jde. Jaká je tvá propagace a komunikace k potenciálním klientům?
Na propagaci musím zabrat! Už asi milion let řešíme webovky, tak doufám že už to brzy bude ready (můj milovaný přítel dělá i webovky a kovářova kobyla chodí bosa). Převážně funguji přes sociální sítě (Instagram, Facebook, TikTok). Co se týče propagace, tak je pro mě nejcennější a nejdůležitější doporučení. Za mě je to pravá reklama a nejlepší pocit na světě. Vždycky se snažím dělat pro svoje klienty maximum, protože mi na tom vážně záleží. Tzn., že nedělám jenom fotky. Buduju kamarádství a buduju vztah. Když mi to klienti dovolí, tak o nich chci vědět všechno!

fotografka Manina Pașcanfotografka Manina Pașcan

Jak funguješ na sociálních sítích? Přeci jen pro tebe bude sebeprezentace na Instagramu podstatně přirozenější než pro kohokoliv, kdo se narodil před rokem 2000.
90 % zakázek mi chodí z Instagramu. Baví mě to, protože to vnímám jako takovou hračku, ale zároveň jako pracovní nástroj. Jsem dítě sociálních sítí. Založila jsem si Facebook, když mi bylo 10, což je šílený! Nemám nastavená pevná pravidla. Dávám tomu volný průběh. Přidávám tam jak pracovní věci, tak i věci z osobního života. Instagram dělám hlavně pro sebe jako deníček. Čím víc nad tím člověk přemýšlí, tím je to podle mě horší. Snažím se proto přidávat věci, který bych sama na svém feedu chtěla vidět.

Aktuálně mám svůj hlavní Instagram @maninapizza, kde sleduju to, co mě baví a inspiruje a dále mám jeden učet @maninapascan, který je vyloženě věnován blbostem, který se nehodí do feedu, ale stejně je chci postovat, taky tam sleduju pouze lidi který znám většinou osobně.

Přišla nám od tebe vánoční kartička z You&Me Hub Studio, o co jde?
O lásku. YOU’N’ME reprezentuje spojení mezi mou a Kubovou tvorbu. Focení je záležitost, která nás tak nějak dala dohromady, kvůli tomu jsme se začali bavit. Většinu věcí, které umím mě naučil Kuba a nebýt jeho, tak nezískám odvahu a sebevědomí si vůbec říct za svou tvorbu peníze. Jeden posouvá toho druhého, a v tom je největší kouzlo. Ze začátku to pro nás bylo hlavně o focení, ale časem YOU’N’ME dostalo mnohem větší význam. Rozšířili jsme služby a jsme schopný svým klientům nabídnout jak focení, tak video, pronájem fotobudky a kolegům fotografům pronájem studia a techniky. Neustále se snažíme studio vylepšovat, a přestože nám aktuální koronavirová situace VŮŮŮBEC nepomohla, doufáme že přijde čas, kdy se všechny naše sny ambice splní.

fotografka Manina Pașcanfotografka Manina Pașcan

Manino, co tě inspiruje, co ti pomáhá být lepší?
Snažím se čerpat inspirace i z jiných oborů než fotografie. Neskutečně mě inspirují kadeřnice, make-up artisti a kdokoliv, kdo se zúčastnil RuPaul's Drag Race. Miluju podcasty, nejvíc inspirativní pro mě jsou: Tog Talks, FloInsider, At home with…, The Matti & Pete show, We Bought a House with Claudia Sulewski and Finneas, Marketa’s Vibes a Talkie.

Jelikož to situace letos jinak neumožnila, tak jsme se zúčastnili dvou online workshopů jako The Summit 2020 a The Collective 2020. A bylo to boží! Velmi zajímavá zkušenost a veliká inspirace. Také jsme měli ve 2020 mentoring s Deidre and John. Nečekala jsem, že to bude tak přínosný!

Jedna z mých nejoblíbenějších věcí jsou knihy od Henry Carolla. Mám snad vše, co o fotografii napsal. Každý člověk zažije období, kdy není moc kreativní a vždycky, když se mi tohle stane, je pro mě pravým lékem četba z jeho knížek. Nevím, čím to je, ale pokaždé, když si přečtu i krátký úryvek, dokáže to ve mně probudit chuť k focení.

fotografka Manina Pașcanfotografka Manina Pașcan

Manino, proč tiskneš fotky?
Tisk fotek je pro mě součástí naší rodinné tradice. V roce 2020 jsme oslavili naše 10. výročí tisknutí fotoknih z rodinných dovolených! A věřte mi, že nejkrásnější rodinné večery jsou ty, kdy vyndáme staré fotoknihy a krabice plný fotek a vzpomínáme. Mám pocit, že si pokaždé všímám něčeho jiného, a to je super. Fotoknihy jsou hlavně o dost praktičtější než fotografie v krabicích, protože to nedělá tak velký bordel při prohlížení. Vždycky to všem strašně cpu - aby si tiskli fotky. Asi jsem s tím otravná, ale nemůžu si pomoct. Fotografie se stanou reálnými až v momentě, kdy je člověk může držet v ruce.

Jsme hrozně dlouhý, ale ty jsi tak inspirativní a pozitivní… Přesto pojďme do finále! Jak odevzdáváš zakázky?
V roce 2020 jsme si pořídili Pictime a považuju to za naší nejlepší investici loňskýho roku. Ulehčilo mi to život, a myslím že to zlepší i prožitek klientů tím, jak to vypadá profesionálně. MODLÍM SE, že se do budoucna podaří udělat propojení Pictime x Kvalitní fotky, aby bylo klientům umožněno si přes to přímo objednávat tisky a fotografům bylo umožněno pracovat se všema marketingovýma nástrojema, který Pictime nabízí.

fotografka Manina Pașcanfotografka Manina Pașcan

Poslední otázka! Jaká podle tebe bude sezóna 2021?
Na prd. Všechno zrušeno… RIP. Ale doufám, že to brzy bude zase dobrý ☺.


Manino, máme tě moc rádi a děkujeme ti za krásný rozhovor. Jo, a držíme palce pro rok 2021.


instagram.com/maninapizza/
instagram.com/younmehub/
instagram.com/maninapascan/
tiktok.com/@maninapizza?lang=en
youtube.com/user/maninaketchup

Nejvíc super rozhovor s Maninou PașcanNejvíc super rozhovor s Maninou PașcanNejvíc super rozhovor s Maninou PașcanNejvíc super rozhovor s Maninou PașcanNejvíc super rozhovor s Maninou PașcanNejvíc super rozhovor s Maninou PașcanNejvíc super rozhovor s Maninou PașcanNejvíc super rozhovor s Maninou PașcanNejvíc super rozhovor s Maninou PașcanNejvíc super rozhovor s Maninou PașcanNejvíc super rozhovor s Maninou PașcanNejvíc super rozhovor s Maninou PașcanNejvíc super rozhovor s Maninou Pașcan
Ověřeno zákazníky