Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“

Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“

Extrovertní blíženec, věčný realista a optimista. Od začátku focení Nikonista, který miluje Sigmu Art 35 mm. Lucie Pochází z Poděbrad, ale žije v Praze, přesto má širokou klientelu právě v Poděbradech a okolí. A sice že vystudovala vysokou školu, obor cestovní ruch, naplno se už 13 let živí focením. „Pořád si myslím, že neumím fotit, ale lidem se to líbí! :).“ říká Lucie a dodává: „Miluju Vánoce, labradory, skvělou společnost a jídlo, kvalitní kávu a prosecco, sbírám staré vánoční ozdoby a v současné době mi chybí cestování s rodinou…“ Lů má o rok a půl mladší sestru Simču, se kterou rozjela společný byznys – Lucie fotí, vše zařizuje a ségra pro ni tvoří nádhernou kaligrafii.

Fotografka Lucie RýglováFotografka Lucie Rýglová

Jaké byly vaše foto začátky?
Tenkrát mi bylo 17 let a vše začalo jako hobby. V té době frčely různé servery o focení, kde se setkávali jak laici, jako já, tak profesionálové, a kde se hodnotily naše výtvory, pořádaly foto srazy, semináře aj. Dodnes si některé profily pamatuji, máme se v přátelích, víme, jak žijeme, a někteří z nás se tím i živí. Pokud mohu zmínit, tak si velmi dobře vzpomínám na skvělé kolegyně Ywonn, Verču Mlýnkovou, Renátu Hruškovou a další.

Jak jste se dostala ke svatbám?
Fotila jsem si pro radost a hodně se zaměřovala na detail, což mi zůstalo doteď – tenhle přístup můžu využít při svatbách. Ke svatbám jsem se přimotala náhodou, chtěla jsem si tento styl zkusit, a tak jsem se na možnost nafocení svatby zeptala své spolužačky, která se v té době vdávala. I když měli svého fotografa, nakonec se jim moje fotografie líbily a já chtěla do svateb proniknout víc. No, a už jsem ze svatebního kolotoče nevystoupila.

Fotografka Lucie RýglováFotografka Lucie Rýglová

Čím vším jste si za dobu, co fotíte prošla (styly, žánry…)?
Jak jsem se již zmínila, začínala jsem na detailech – makro, přes portréty, newborn, rodiny, oslavy, až po svatby, v těch jsem se nakonec našla. Líbí se mi ta kombinace – reportáž, emoce, detaily, stylizované fotografie, ale i nečekané momentky. Je to prostě adrenalin! Nejraději mám přirozenost, proto hodně fotím tzv. lifestyle způsobem, ať už rodiny doma s miminkem, anebo v porodnici.

Fotografka Lucie RýglováFotografka Lucie Rýglová

Fotíte už dlouho, myslíte si, že se fotkou budete živit i za 10 let?
Aktuálně si neumím představit, že bych se živila v jiném oboru. Byť je focení časově a fyzicky náročná činnost, má fotograf možnost čerpat mnoho benefitů v podobě pozitivní energie od klientů, zpětné vazby, nových zážitků, nových kamarádů a dodavatelů. Práce fotografa je kreativní, nejste neustále na stejném pracovním místě, můžete kombinovat jak práci v terénu s foťákem v ruce, tak pěkně v teple domova při úpravách zakázek či vyřizování agendy. A prý si taky můžete určit svůj volný čas, ale o tom teda zatím nic nevím :).

Zmínila jste porodnice… Jak se tohoto stylu focení dotkl covid?
Tahle otázka mě teď trošku rozesmutnila, focení v porodnici, tzv. lifestyle po porodu, je pro mě jedno z nejhezčích a nejemotivnějších focení, které nabízím. Bohužel, mi kvůli covidu uteklo od minulého roku neuvěřitelné množství okamžiků, které už nikdy nezachytím. Zejména mě to mrzí u dlouholetých klientů, kterým jsem po porodu fotila první miminko a u druhého už to možné nebylo.

Fotografka Lucie RýglováFotografka Lucie Rýglová

Jak se fotí miminka a rodiny během prvních dní po porodu, jak to obvykle probíhá a jak se ladí termíny focení s termíny porodů?
Velká příprava není prakticky potřeba. V diáři mám vždy zaznamenán termín porodu a jakmile se miminko narodí, novopečená maminka mi dává hned vědět. Ve svatební sezóně je to trochu ošemetná záležitost – pokud jde porod dobře a vše je v pořádku, maminka zůstává s miminkem v porodnici cca 3 dny, při císařském řezu je to o něco víc, cca 5 dnů. A na základě této informace musím případně překopat diář (kromě svateb a křtin, s tím prostě nepohnu), abych stihla dorazit do porodnice, než bude klientka propuštěna domů. Většinou se fotí 2.-3. den po porodu, ale je to individuální. Focení není vůbec náročné, je to hodně přirozené, žádné polohování a složitá manipulace. Využívám pokoj, kde se klientka nachází, případně návštěvní místnost a vozíček, ve kterém si miminko spokojeně lebedí. Někdy se zúčastní i tatínek, někdy je to jen o mamince s miminkem. Celé focení zabere do půl hodinky, pokud se s maminkou nezakecám, což se stává často…

V čem je pro klientky tohle focení jiné, důležité?
Toto focení si klientky velmi pochvalují, zejména prvorodičky – je to pro ně náročné a nestíhají vnímat naplno první okamžiky, návštěvy se fotí s miminkem na mobily, ale maminka většinou žádnou fotografii nemá, a proto jsem ráda, že tohle focení existuje a klientky mají památku na celý život. Focení v porodnici je moje srdcovka!

Všimli jsme si, že fotíte i SMASHCAKE oslavy narozenin, co to znamená?
Smashcake neboli patlání narozeninového dortu. Toto focení propojuje jak rodinné fotky, tak fotky oslavence s výzdobou a dortem, ale i momentky při patlání, kterým vždy focení finišujeme. Je to trend, který se sem dostal již před pár lety a já ho se svou sestrou pojala po svém. Spojily jsme síly a obohatily focení o osobní kaligrafii, ze které se stal hit. Každému malému oslavenci, kromě výzdoby na přání maminek, vytvoříme jeho osobní tabuli na míru, kde jsou veškeré údaje, dovednosti a atributy k daným narozeninám (fotí se nejen první rok). Maminky mají možnost si tabulku odkoupit a využít ji jako dekoraci do pokojíčku. Žádná narozeninová tabule není stejná, ségra „Koda čmárá“ vždy dbá na to, aby každá tabule byla originál. Klienti se k nám objednávají i rok dopředu, již teď na toto focení máme plno do konce roku 2022. Šílené, že? Ale je to opět druh focení, který mě moc baví, jelikož zahrnuje několik stylů. Navíc nikdy nevíte, jak bude malý oslavenec k patlání přistupovat a díky tomu vznikají nezapomenutelné momenty.

Fotografka Lucie RýglováFotografka Lucie Rýglová

Lucie, vy jste pro nás úkaz. Jste super vytížená, ale váš web má docela historickou podobu a moc aktuálních fotek se tam taky nenajde. Jak si vás tedy vaši zákazníci hledají?
Teď jsem se musela v duchu zasmát, jelikož máte pravdu. Již několik let si dávám za úkol změnit svůj web, ale vždy přijde něco, co má vyšší prioritu. V dnešní době mnoho klientů či potenciálních klientů využívá sociální sítě jako nástroj k dohledání vhodné služby.

Začala jsem fotit před 13 lety ze dne na den a svatby úplnou náhodou, a tím se rozjela moje propagace, jelikož si klienti a kamarádi začali doporučovat mé služby a já v té době žádný web ani Facebook neměla, muselo stačit doporučení. A doporučování mi zůstalo do dnešní doby. Na svatbách mě svatební hosté vidí pracovat, dále mám klienty, kteří ke mně chodí celých 13 let, a ti mě doporučí dál a takhle vlastně pořád dokola. Jednou ten web ale bude!

Fotografka Lucie RýglováFotografka Lucie Rýglová

Když jsme u těch sociálních sítí… Na vašem Instagramu najdou potenciální zákazníci portfolio, na Facebooku nějaké obecné informace, ale jak a kde zjistí, jaká jste vy sama?
To je jedno velké překvapení! Noví klienti mě většinou z nějakého focení již znají, ať už je to svatba, kde byli jako hosté, nebo jsou rodinnými příslušníky/známými od mých klientů, takže mě při práci také už viděli, anebo dostávají reference a osloví mě.

Je to vážně takhle jednoduché?
Miluju práci, kde můžu být v kontaktu s lidmi a práce fotografa je to pravé ořechové. Baví mě komunikovat jak s klientem, ale i s ostatními, které na focení potkám, baví mě lidi vést, podporovat, ale i rozesmát, a to vše je nejen praxe, ale hlavně to ukazuje, jaký je daný fotograf po lidské stránce. Myslím, že za jedno focení klienti odhalí, kdo je fotografka Lů (moje osobní přezdívka). Jak říkám, co vyzařuju, to i přitahuju. Tímto děkuji, že mám tak skvělé klienty! S valnou většinou jsme se za ty roky stali přáteli, a to je pro mě hodně cenná záležitost.

Fotografka Lucie RýglováFotografka Lucie Rýglová

Ještě se vrátíme k tomu instáči… Proč jste se rozhodla dělat svůj Instagram pouze v černobílém pojetí?
Na to se mě už pár lidí ptalo, ale většinou nově příchozí na můj Instagram. Ten, kdo mě už nějaký pátek zná, ví, že odevzdávám obě varianty. Barevná samozřejmě převažuje. Černobílé fotografie pro mě mají určité kouzlo a umí vytáhnout emoce, které miluju! Z tohoto důvodu jsem si profil na Instagramu postupem času přetvořila do černobíla. Díky black&white odlišení si mě navíc lidi dobře pamatují…

Podle čeho volíte, zda bude fotka barevná či černobílá?
Co se týká odevzdávání zakázek, pak u nesvatebních vždy odevzdávám barevné varianty a k tomu míchám černobílé dle pocitu – ty ode mě mají klienti jako bonus. U svatebních je tomu víceméně podobně. Rozdíl je ale v tom, že mi některé fotografie do barvy nesedí, a tak je upravím do černobílé, není jich ale mnoho. U svatebních zakázek se u černobílých variant obvykle rozšoupnu. Přeci jen je na svatbách mnoho emocí, a ty černobílé fotografii sluší, a tak by byl hřích, nechat je jen v barvě. Ale je to zkrátka o citu a vkusu fotografa. A u focení v porodnici pro mě černobílá hraje hlavní roli, neskutečně dokáže vyzdvihnout sílu okamžiku.

Fotografka Lucie RýglováFotografka Lucie Rýglová

Když jsme u toho rukopisu a stylu. Všimli jsme si, že fotíte s nakloněným horizontem, je to vaše „poznávací znamení“?
Když to říkáte, tak to asi musí být pravda. Ano, je to takový můj styl už od začátku, co fotím.

Fotografka Lucie RýglováFotografka Lucie Rýglová

Lucinko, pojďme do finiše. Jak odevzdáváte zakázky?
Pokud se budeme bavit o malých zakázkách, jak já tomu říkám, tím mám na mysli všechny, které nejsou svatební, ty jsou odevzdávány pouze elektronicky. Svatební klienti obdrží fotografie jak na uložišti, tak v podobě dřevěné krabičky s mým logem. Uvnitř mají dřevěné USB, a pokud jejich balíček obsahuje tištěné fotografie, pak ty zabalené v přírodním papíru. Novomanželé, kteří si objednali fotoknihy dostávají ještě tento produkt.

Fotografka Lucie RýglováFotografka Lucie Rýglová

Jaké fotoprodukty od nás využíváte nejvíce a proč?
Pojďme si říct, že vaše produkty miluju nejen já, ale i moji klienti :). Nejvíce využívané produkty jsou samozřejmě tištěné fotografie a fotoknihy – ty tvoří hlavní stavební kámen toho co nabízím. Fotoknihy využívám v první řadě na svou prezentaci. Již na předsvatební schůzce snoubencům projde rukama několik fotoknih, díky nimž se seznámí s mou prací, jak svatební, tak nesvatební. A jako další krok přichází informace o knihách, které pro ně ráda vytvořím. Vše spolu probíráme osobně. Po schůzce jim pak ještě zasílám na email PDF soubor, který jsem k fotoknihám vytvořila, kde si klient může informace opakovaně dohledat. Nafotila jsem fotoknihy, které jsem pro novomanžele a rodiny již skládala, plus zasílám vzorníky obalových materiálů fotoknih. Většina snoubenců si u mě fotoknihy ihned zamluví a po svatbě už pak ladíme jen detaily jako je velikost, počet kusů, barva desek apod. Klienti často objednávají knihy nejen pro sebe, ale i pro své rodiny jako dárek k Vánocům, což je skvělá volba. A co se týká vánočního období, zde se nabídka více rozšiřuje, klienti chtějí navíc fotografie na dřevěnou desku či obrazy na plátno. A proč?

Kvalita vašich knih je bezkonkurenční, toho si všímají už sami snoubenci při osobním setkání. Oceňuji nejen kvalitu stran, ale zejména tisk, vše barevně sedí, jak má, a to je pro mě nejdůležitější. A v neposlední řadě, skvěle komunikujete, rychle dodáváte, nic není problém, neustále inovujete, jo, bavíte mě!

Fotografka Lucie RýglováFotografka Lucie Rýglová

lucier.estranky.cz
facebook.com/fotograflucieryglova
instagram.com/fotograf_lucie_ryglova

Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“Lucie Rýglová: „Co vyzařuju, to i přitahuju.“
Ověřeno zákazníky