Sleva 50% na fotoknihu paperback a fotoknihu italské desky.

Jak na perfektní školní fotky?

Jak na perfektní školní fotky?

Sezóna školního a školkového focení je opět tady… A tak jsme si pro vás nachystali krátkého průvodce perfektní školní fotkou, včetně pár zaručených rad od dvou skvělých fotografů, Pavla Rybníčka a Silvie Fojtáškové. A taky od nás, zpracovatelů vašich fotografií.

Začali bychom několika radami ze strany Kvalitních fotek:

  1. Vyvolávejte fotky ve stejném formátu, v jakém je máte připravené. Pokud máte fotografie ve standardním poměru stran, je ideální držet formát 10×15, 13×19, 15×23, 18×27, 20×30, 30×45 cm, tím zajistíte, že neztratíte žádná data ořezem.
  2. Pokud chcete na fotkách používat bílé rámečky, používejte ty naše.
    bílý rámeček
  3. Vkládáte-li do fotografií vlastní loga a nápisy, nechávejte si ideálně 5mm odstup od krajů fotky, a to kvůli případnému ořezu.
    dobře
    špatně

    Stáhněte si naše layouty

  4. Trávíte spoustu času tříděním došlých fotek? Celý proces si můžete usnadnit správným pojmenováním souboru. Doporučujeme do názvu každé fotografie vložit označení třídy, podtržítko a poté vámi zvolené pojmenování či původní číslo souboru. Například: 1B_DSC38765, 9A_ZS_Recice_1470175 atp. Nepoužívejte v označování třídy tečku, tedy 9.B, vždy jen 9B. Pak už stačí otočit fotografie a podle pojmenování, které najdete na jejich zadní straně začít třídit.
  5. Řešili jste v minulosti problém s expozicí u vyvolaných fotek? Odešlete k nám před plným zahájením sezóny školních a školkových fotek zkušební fotky, ať je vyladíme ku vaší spokojenosti.
  6. Dávejte si prosím pozor na přeostření fotky, bude-li na ní někdo v kostkovaném či pruhovaném oblečení.
  7. Spěcháte-li na dodání zakázky, pak raději udělejte více objednávek. Určitě neobjednávejte více typů fotoproduktů v jedné objednávce.

Jak na perfektní školní fotky?Jak na perfektní školní fotky?


Stále si nejste jistí přesností pojmů „s ořezem“, „bez ořezu“ a „přesná velikost“? Dovolte nám připomenout vám jejich rozdíly:

  1. fotografie s ořezem: výsledná fotografie nebude vyvolána “celá”, tzn. dojde ke ztrátě části obrazu, který se nevejde do vámi zvoleného formátu (koresponduje s bodem číslo 1 výše). Doporučujeme kontrolovat si náhledy.
  2. fotografie bez ořezu: výsledná fotografie bude vyvolána “celá”, tzn. že nedojde ke ztrátě části obrazu. Na fotografii se tak mohou po stranách objevit bílé okraje. Pokud je poměr stran dat pro vyvolání a výsledné fotografie stejný, nemusíte problematiku s ořezem a bez ořezu řešit.
  3. přesná velikost: potřebujete-li přesný výsledný rozměr fotografie, je třeba připravit data na vámi požadovaný rozměr v rozlišení 300 DPI. Způsoby ořezů vizuálně znázorňujeme na tomto odkazu. (Nepoužívejte při volbě bílého rámečku)

A jaké rady vám ke školnímu a školkovému focení poskytla Silvie?
V případě focení menších třídních skupinek nebo portrétů je dobré s sebou vždy mít nějakou pomocnou rekvizitu na sezení (do škol a školek toho bývá o trochu více). Každý rok se snažím mít jinou, jelikož jezdívám fotit do stejných škol a školek. 

Jak na perfektní školní fotky?Jak na perfektní školní fotky?

Dejte si záležet na pózování. Já osobně měním pózy, ptám se, jak jsme třeba fotili loni a snažím se, aby měla děcka fotky rok, co rok jiné. Takový přístup sice zabere více času, ale na výsledné fotografii a následné spokojenosti dětí to je znát. Když dětem věnuji více času, jsou potom přirozenější, užívají si to a já s nimi.

Jak na perfektní školní fotky?Jak na perfektní školní fotky?


Silvie i Pavla jsme se zeptali, jakou velikost fotek a na jaký povrch fotopapíru nechávají fotky vyvolávat a proč? 

Silvie: U třídních fotografií jsem si nejvíce oblíbila velikost 15×21 cm. Občas má někdo zájem i o 13×18 cm. Samostatné či skupinkové foto: U školek nabízím velikost 15×21 cm balíček (3ks 15×21 – dva až tři různé záběry). U škol je to velikost 10×15 cm. Roky zpět jsem nabízela i jiné rozměry, ale vzhledem k ceně a nepřehlednosti v tom velkém množství fotek, jsem se nakonec rozhodla pro jednotnou velikost.

Pavel: Tisknu na 13×19 cm, lesklý papír. Dle mého názoru je to rozměr, který je dostačující, finančně rozumný a dělá se na něj největší množství rámečků pro případné vystavení. 

Jak na perfektní školní fotky?Jak na perfektní školní fotky?


Proč byste měli podle Silvie a Pavla vyvolávat školní fotografie právě u nás? 

Silvie: Po ukončení provozu našeho vlastního fotolabu jsem hledala plnohodnotnou náhradu. A tu jsem našla u vás, Kvalitních fotek. A musím říct, že jsem naprosto nadšená zpracováním, rychlostí, kvalitou a celkově špičkovými službami. V neposlední řadě nesmím opomenout i výbornou komunikaci. 

Pavel: Protože je to u vás rychlé a barevně přesně takové, jako to vidím na monitoru. Nemám na fotky od vás žádné reklamace, a tak jsem spokojený já i rodiče. 


Přejeme vám úspěšnou sezónu.
Vaše Kvalitní fotky

Ověřeno zákazníky