Sleva 20% na fotoobrazy. Vícefotoobrazy

Designér a portrétní fotograf Jakub Sodomka

Designér a portrétní fotograf Jakub Sodomka

Jakub Sodomka je beze sporu tvůrčí člověk a fotografie je jednou z věcí, která ho naplňuje. Rád se obklopuje krásou, ať už v rámci fotografie, umění či designu. Snaží se být autentický, „Ve své fotografické tvorbě hodně pracuji s emocemi a přirozeností. Chci, aby moje fotky byly odrazem reality a skutečné krasy.“

Jakube, chápu dobře, že fotka není vaší primární profesí?
Dobrý den, to není. Je to koníček především a vášeň. Nicméně moje práce designéra byla prvním spouštěčem, neboť do grafiky fotku často potřebujete. Nejlepší je si ji vytvořit sám než kupovat z databanky. A to mě vedlo k fotce. Tedy začalo to díky mé profesi designéra, ale časem mě to tolik chytlo, že se z toho stala spíš záliba a nějaká životní náplň.

Jak si jako freelancer vytváříte určité jistoty? Finanční, zázemí…
Freelancer už „bohužel“ moc nejsem - již druhým rokem buduji designové studio s přesahem do fotografie a videa. A to se děje právě ve snaze o zajištění rodiny.

Co bylo dřív – fotka nebo webdesign?
Design. Když to vezmu obecně, v tvůrčím prostředí je potřeba umět několik disciplín a já si jako jednu z nich vybral právě onu fotografii. A nyní se trochu patlám i ve videu :).

Jak dokážete tyto věci spojovat? Jak to vypadá prakticky? Co vaše designové studio nabízí svým klientům?
Asi bych to nenazval jako “spojování”. Prostě buď tvořím fotím nekomerčně, co mne napadne, nebo navrhuji design na základě dat, zadání atp. Prolíná se to až tehdy, pokud fotografii potřebuji v designu použít. Pak, pokud na to moje dovednosti stačí, sáhnu po fotoaparátu a nafotím si co je potřeba (jednoduše řečeno).

Moje studio nabízí především tvorbu digitálních produktů, a to od analýzy dat, přes prototypování, až po finální produkt/službu. Nejsilnější jsme v User Experience a User Interface designu, ale děláme samozřejmě plno dalších věcí kolem.

V současné době je fotka pro web design asi poměrně důležitým médiem…
Ano, v digitálním prostředí často pracujeme s fotografií, ať už jako součástí designu webu či aplikace do telefonu nebo jako obsahem pro tato média.

Plánujete nějak svůj pracovní život? Máte na to nějaký klíč, rady?
Řekl bych, že neplánuji. Nechávám to plynout. Užívám si tu cestu, “flow”. Klíč si podle mě musí najít každý sám. Mně k tomu pomáhají knihy, lidé a zkušenosti.

Čerpáte/hledáte někde inspiraci?
Především ve filmech a pak na internetu. 500px, Pinterest a Instagram. Baví mě filmový grading.

Všimla jsem si, že máte několik prezentačních platforem – Instagram, Facebook, VSCO, Twitter, web a další, jaká platforma je pro vás nejdůležitější a proč?
Aktuálně je nejdůležitější Instagram a Facebook, protože se na nich nachází pro mne nejrelevantnější cílovka. Vyhovuje mi snadná obsluha těchto kanálů. Ale nepodléhám tomu. Neměřím úspěch svůj či ostatních lidí lajky. Jako influencer se neživím a ani to nemám v plánu :).

Ve focení jste zaměřen na “portrétní” tvorbu, jak se ji snažíte pojímat?
Především se snažím vytvořit podmínky proto, aby byly lidé na fotce co nejvíce přirození, nebo se o to alespoň pokusili, a já se snažím je k tomu navést.

Držíte se při portrétním focení nějakého konceptu? Pracujete s vizemi? Nebo je to pro vás primárně o focení a pocitu z něj?
Vždy je na začátku nějaká myšlenka, koncept. Následně aplikuji moji vizi do moodboardu. Ten ukáži všem zúčastněným. Nejčastěji tedy modelce a případně vizážistce či stylistovi/tce.

Pokud jsme všichni na jedné lodi, jdeme tvořit. To naplnění očekávání je velmi důležité. Neboť fotím především TFP.

Proč je pro vás tak důležitá krása a přirozenost?
Chci, aby moje fotografie odrážely skutečnost, krásu takovou, jaká je. Především se snažím téměř neretušovat a nic neměnit. Snažím se z lidí, které fotím, dostat co nejvíce.

Holky se někdy trochu bojí, že snad nebudou krásné, když něco nezměním. Ale tak to není, jsou krásné takové, jaké jsou. Krása je subjektivní záležitost. Každý ji vnímáme jinak, a to je potřeba mít na paměti.

Co si pod krásou a přirozeností představujete vy?
Je to vášeň. Krásou se chci obklopovat každý den. Ať už lidskou, nebo v podobě věcí, které mi dělají radost. Přirozenost je něco, co nenuceně vyzařuje z každého z nás. Co nás dělá tím, kým skutečně jsme. Je to schopnost být sám sebou.

Jakube, práci a fotku jsme probrali… Zajímá mě proto, zda máte čas na soukromý život a čím jej naplňujete?
Práce mi zabírá valnou část mého času, ale pracuji na tom, abych toho měl času a prostoru pro soukromý život daleko více. Nyní si užívám především to, jak roste dcera. Je úžasné ji sledovat a vracet se pomocí ní do vlastních dětských let. Nyní je tedy hlavní náplní mého soukromého života ona :).

Býval jste digitálním nomádem, změnilo narození vaší dcery přístup k cestování?
Cestování a práce “nomádství” je krásná věc a určitě se k tomu zase vrátím. Aktuálně s dcerou cestujeme málo. Respektive necestujeme tolik do zahraničí. Ale to je otázka času, kdy povyroste a opět začneme plánovat delší trasy.

Chcete vést svou dceru k cestování, proč?
Ano, jistě, je to obohacující. Snad se jazyky naučí lépe než já a pozná zajímavé kultury.

Co vám dává příroda a cestování?
Příroda mi dává opravdu hodně! Je to dobíječ baterií. A to není potřeba do přírody vycestovat daleko. V Čechách máme krásnou přírodu, jen je potřeba vědět kam zamířit.

Máte nějaká oblíbená místa?
Asi nedokáži jmenovat konkrétní místo, spíše oblasti jako České Švýcarsko, Ještěd, Jeseníky atp.

Tisknete fotografie? Pokud ano, proč?
Tisknu, ale málo. Pokud se do toho dám, pak si zakládám na kvalitním tisku. Fotografie na papíře má zas trochu jiný rozměr, baví mě to. Největší formáty jsem tiskl na svoji výstavu ve velikosti A1 a A0. Bylo skvělé vidět svoji tvorbu v takové velikosti, úplně jiný zážitek.

Uvažuji, že udělám v budoucnu nějakou kolekci na prodej, která bude kvalitně zpracovaná nějakou tiskařskou technologií včetně rámu atp.

Instagram: www.instagram.com/jakubsodomkacz
Facebook: www.facebook.com/jakubsodomka.cz
500px: www.500px.com/jakubsodomka

Designér a portrétní fotograf Jakub SodomkaDesignér a portrétní fotograf Jakub SodomkaDesignér a portrétní fotograf Jakub SodomkaDesignér a portrétní fotograf Jakub SodomkaDesignér a portrétní fotograf Jakub SodomkaDesignér a portrétní fotograf Jakub SodomkaDesignér a portrétní fotograf Jakub SodomkaDesignér a portrétní fotograf Jakub SodomkaDesignér a portrétní fotograf Jakub SodomkaDesignér a portrétní fotograf Jakub Sodomka
Ověřeno zákazníky