Sleva 50% na fotoknihu paperback a fotoknihu italské desky. Sleva na školní foto.

BARU LA PHOTO - "Jsem blázen do příběhů o lásce"

BARU LA PHOTO - "Jsem blázen do příběhů o lásce"

Baru je portrétní a svatební fotografka. Je Češkou s francouzským srdcem. Několik let totiž žila v Paříži. Pobyt ve městě umění ji silně ovlivnil a inspiroval v její tvorbě. Miluje fotografování při denním světle s přirozenými gesty. Do svých fotografií se snaží vnést francouzskou lehkost.

Baru nám k rozhovoru poskytla krásný dodatek, o který vás prostě nemůžeme ochudit, protože vám dotvoří obrázek o této krásné osobnosti. Baru dělá radost šumění moře, písek, hory, vítr ve vlasech, běhání v lese, křupavá francouzská bageta, čtení pod dekou, dobrodružné “roadtrips” napříč světem, kytice natrhaných květů, vůně jara… Prý je blázen do všeho krásného a originálního, francouzského, zdravého a chutného…
Především pak do příběhů o skutečné lásce…

Cestování, mateřství a focení, jak se tohle všechno skloubí dohromady?
Naopak je to velká výhoda, při dobré organizaci je možné vše báječně propojit. Samozřejmě je teď u mě na prvním místě moje děťátko. Mám úžasnou práci, které se mohu věnovat i během mateřské dovolené.

Proč preferujete především přírodní styl?
Myslím, že je velice důležité, aby fotograf našel svůj tvůrčí styl, který je mu nejbližší a nekopíroval ostatní jen proto, že je to v určitou dobu moderní. Hodně lidí o mých fotkách říká, že mají francouzský nádech. Snad je to dáno tím, že Francii miluji, od mládí jsem tam pravidelně jezdila, a poté i několik let žila v Paříži. Paříž mě ovlivnila v mé tvorbě asi nejvíce. Aniž bych o to kdy usilovala, od začátku jsem se držela směru, který mi byl nejbližší - pastelová barevnost a čistý autentický styl. S tím se snoubí i to, že pracuji zásadně s přirozeným světlem.

Máte klienty se stejným vkusem?
Mám štěstí, že si mě vybírají ti, kteří mají stejný vkus a podobný pohled na svět. Během focení mi plně důvěřují a díky tomu mohou vzniknout uvolněné fotky bez stylizace.

Kdo vám dělá styling, radíte svým klientům s výběrem oblečení a líčením?
Správný výběr oblečení má na výsledek focení velký vliv. Proto klientům v případě zájmu ráda poradím. Přitom není nutné si obléci nic příliš výrazného. V jednoduchosti je krása. Mám ráda přírodní jemné barvy a materiály v kombinaci s nevšedními doplňky (např. ve stylu boho či vintage).

Míváte zakázky na portrétní focení i na cestách?
ANO. Když cestuji, tak fotím ze všeho nejraději, ale je pravda, že tak vlastně nikdy nemám úplně dovolenou. Místo, abych odpočívala, mám foťák neustále při sobě. Ale nemohu si pomoct, to zná každý, kdo má práci jako svého koníčka. Ve Středomoří, kam jezdíme nejčastěji, je podle mě nejkrásnější světlo na focení a nádherná šedozelená barva přírody, kterou miluji. Proto si vždy už před cestou domlouvám focení přímo na místě. Většinou se jedná o párová, zásnubní či rodinná focení.

Jaké je vaše nejoblíbenější ohnisko?
Mám ráda obecně pevná skla, díky kterým mohu být při focení s lidmi v kontaktu. Vyhovuje mi u nich i jejich skvělá světelnost.

Jak se pracuje s dětmi a jak s dospělými?
Miluji rozmanitost, když mohu každý den fotit něco jiného. Od párového či těhotenského focení, přes svatbu až po rodiny. Myslím, že dobrý fotograf by měl být tak trochu i psychologem. Pokud dokážu lidi uvolnit natolik, že ke mně získají důvěru a otevřou se mi, pak mám vyhráno. Fotit děti je asi největší výzva, protože se jedná o čistou improvizaci. Po rodinném focení, kdy okolo dětí neustále běhám, jsem leckdy unavenější než po celodenním focení svatby, ale stojí to za to.

Když byste měla někomu, kdo začíná, dát jednu jedinou radu pro focení portrétů, jaká by byla?
Pokud chcete zachytit autentické a nestylizované momentky, rada číslo jedna zní – zkuste lidi rozesmát. Těm, kteří by se chtěli focením živit, doporučuji najít si osobitý styl, který je jim nejbližší a pak se ho držet. Je velice důležité, aby jejich fotky působily harmonicky jako celek. Díky tomu budou moci postupně oslovovat klienty, kteří jsou pro ně ti praví.

S čím se vracíváte po focení domů?
Po každém focení se už nemůžu dočkat, až se do fotek pustím. Dříve jsem se na fotky musela podívat hned, jak jsem vešla domů. Teď je to mnohem složitější, do práce se pouštím, až když moje dcerka usne. Což je přes den skoro nereálné. Pracuji hlavně pozdě večer nebo brzy ráno. Focení je ale pro mě natolik velká radost, že mi stojí i za nedostatek spánku.

Proč jsou pro vás důležité tiskové výstupy?
V dnešní době, kdy lidé fotí digitálně a fotek mají v počítači nepočítaně, doporučuji si čas od času udělat výběr těch nejlepších a ty potom vyvolat, vytvořit z nich album či fotoknihu. Jen tak vám zůstane na očích památka nejvýznamnějších okamžiků vašeho života.

V tomto směru jsem náročná. Vysnila jsem si fotoknihu s layflat vazbou a ručně dělaným obalem potaženým plátnem, která by se nejlépe hodila k mému autentickému stylu. A právě u vás jsem našla to pravé, co jsem hledala. Podotýkám, že to není žádná laciná reklama, protože jsem vaše služby využívala dávno předtím, než jste mě oslovili k rozhovoru.

Web: barulaphoto.com
Instagram: barulaphoto
Facebook: barulaphoto

BARU LA PHOTO - "Jsem blázen do příběhů o lásce"BARU LA PHOTO - "Jsem blázen do příběhů o lásce"BARU LA PHOTO - "Jsem blázen do příběhů o lásce"BARU LA PHOTO - "Jsem blázen do příběhů o lásce"BARU LA PHOTO - "Jsem blázen do příběhů o lásce"BARU LA PHOTO - "Jsem blázen do příběhů o lásce"BARU LA PHOTO - "Jsem blázen do příběhů o lásce"BARU LA PHOTO - "Jsem blázen do příběhů o lásce"
Ověřeno zákazníky