Sleva 50% na fotoknihu paperback a fotoknihu italské desky.

Tomáš Havel - krajinkář, jehož fotky nám berou dech!

Tomáš Havel - krajinkář, jehož fotky nám berou dech!

Tomáš má na svém Instagramu přes 100 000 followerů, což u brandů budí docela respekt. Když jsme se tedy s Tomem skamarádili, měli jsme z toho trochu nervy. Netušili jsme, jaký bude. A popravdě jsme se báli toho, že s ním nebude řeč… Hmmm, jak jsme se zmýlili! 100 000 followerů totiž nemusí nutně znamenat, že zapomenete na slova jako přátelství a pokora. Tom je báječný člověk, jehož fotky vám vezmou dech. Uchvátí vás svou precizností a přístupem k práci. Oblíbíte si ho za to, že si váží vás i vašich produktů, a nakonec si ho definitivně „zamilujete“, zúčastníte-li se některého z jeho přednášek.

Tome, jsi náš člověk a my ti za to děkujeme.

A teď trochu oficiálně…

Tomáš je mladý fotograf, který se zaměřuje na krajinu a cestovatelskou fotografii. Úspěch sklízí na sociálních sítích, kde ho sleduje přes sto tisíc fanoušků z celého světa. Pro jeho snímky jsou charakteristické lidské postavy zakomponované do majestátně vyhlížející přírody. Tento nový dobrodružný rozměr vnesl na českou krajinářskou scénu svěží vítr a mění tradiční pojetí. To zaujalo i zahraniční brandy a Tomášovi se otevřely nové možnosti. Kromě kreativní krajinářské tvorby se věnuje také reklamní fotografii a spolupracuje se značkami jako Canon, Huawei, New Balance či Peak Design.

Tome, díky tvým přednáškám jsem nabyla dojmu, že cestuješ vždy velmi připraven, potkaly tě i přes to na cestě někdy nějaké komplikace?
Perfektně připraven nejsem nikdy a jsem za to docela rád. Díky tomu je cestování ještě větší zábava. Velký průšvih byl, když jsem ztratil sadu baterií do foťáku, to vážně obrečím. Výjimečně se stane, že se trek nečekaně protáhne do noci a nemám dost jídla nebo teplého oblečení. Občas také není kde přespat nebo kde zaparkovat. Po každém tripu si ale sepisuju věci, které mi chyběly, nebo jsou do příště potřeba zajistit a snažím se poučit z vlastních chyb. A taky razíme heslo, že co nemáš, nepotřebuješ.

Na jedné ze svých přednášek jsi řekl, že se fotíš samospouští, nebo tě fotí tvá slečna. Jak to vypadá v praxi - kolikrát musí zmáčknout spoušť, než jsi s fotkou spokojen a jak moc oplývá trpělivostí?
Mám štěstí, že je také fotografka, takže mi rozumí a po těch letech už jsme docela sehraní. Hodím foťák na stativ, vše si nastavím a pak už stačí, aby mě někdo vyfotil. Moc dobře ví, že jsem perfekcionista a má pro to pochopení. Kromě chvílí, kdy je velká zima a my mrzneme na kopci při čekání na dobré světlo, to už ji nadšení opouští :D.

USA, Rakousko, Norsko, Island, která z těchto zemí si tě získala nejvíce a čím?
Norsko je srdcovka a vždycky to tak bude. Po těch letech mě stále nepřestalo bavit. Majestátní a dostupné hory, příjemné klima, bílé písečné pláže, čistá příroda a vysoká kvalita života. Z USA bych vybral jen jeden stát a to Oregon, naprosto dechberoucí a rozmanitou zemi. Když nad tím uvažuju, dokážu si představit život tam.

Po dobu dvou měsíců mohli lidé navštěvovat tvou výstavu velkoformátových fotografií právě z USA, Rakouska, Norska a Islandu, jaký to byl pocit, pořádat svou první větší výstavu?
Je to naprosto báječné, držet tu práci v rukou. Velké formáty mě úplně dostaly. Jsem rád, že se konala ve stylových prostorách Fabriky a já si užíval milých ohlasů ze strany návštěvníků. Myslím, že je to sen každého umělce nebo tvůrce, mít vlastní výstavu. Je to konečně něco hmatatelného a ty obrovské formáty opravdu vtáhnou, takže si návštěvník odnese i nějaký ten zážitek.

Bude výstava někam pokračovat?
Rozhodně ano! Tohle beru jako rozjezd a plánuji během příštího roku uspořádat další výstavy v jiných městech. Určitě nevynechám Prahu nebo rodný Pelhřimov.

Byl jsi s velkoformátovými tisky naší výroby spokojený? Pokud ano, co tě na nich nadchlo?
Naprosto spokojený, velkoformát fotkám opravu sluší. Kvalitní materiál a celkové provedení je bezchybné. Musím ale ocenit také profesionální přístup a ochotu Kvalitnifotky.cz! Až budu dělat dotisk dalších snímků, vím, kam půjdu.

Co se tisků týká, prodáváš printy?
Printy jsou už pár týdnů dostupné na mém e-shopu, a to dokonce pro kohokoliv na světě! Najdete tam ty největší pecky, ale i čistější fotky, které stylově doplní interiér.

Kolik dní z roka vlastně strávíš na cestách?
Je to asi třetina roku, do teď jsem měl možnost vyjet pouze o prázdninách, protože jsem dokončoval studium na VŠE. Když jsem ale na delší cestě, třeba v Norsku, mám vážně pocit, jakobych tam žil a do ČR se vracel jen odpočívat :D

To tedy není moc… Jak je možné, že máš co postovat na svém Instagramu?
Je to jen díky tomu, že většinu času na mých výletech zabírá právě focení. Když je dobré světlo, nevynechám jediné ráno ani večer. Tak se stane, že mám fotky do zásoby na další půlrok. Rád to pak zpestřím snímky z menších výletů, třeba z Českého Švýcarska.

A jak tomu bude teď, po dokončení vysoké?
Konečně se můžu věnovat naplno tomu, co mě tolik baví! Samozřejmě plánuji cestovat častěji, ale také bych rád rozjel další projekty, které už roky skládám v hlavě. Příkladem jsou fotografické workshopy, které mě opravdu naplňují.

Na svém Instagramu máš přes 100 000 followerů, jak se ti to podařilo? Věnuješ se postování a Instatories nějak více?
Můj úspěch je založený čistě na fotkách. Nejsem ten vzorný instagramer, který postuje každý den, včetně několika stories. Jsem dobrým příkladem toho, že to jde i jinou cestou než kterou doporučuje většina „insta návodů“.

K čemu je ti toto číslo v praktickém slova smyslu dobré, či prospěšné?
Nově příchozí lidé jsou ochotnější zmáčknout follow, na klienty to působí dobře a spolupráce si pak cení obě strany. Jsem rád, že to číslo zdobí můj účet, ale není to pro mě priorita. Hlavní je pro mě kvalitní tvorba, vždycky jsem se cítil víc jako fotograf než instagramer.

Web: tomashavel.com
Instagram: @tomashavel
Facebook: TomasHavelPhotography

Tomáš Havel - krajinkář, jehož fotky nám berou dech!Tomáš Havel - krajinkář, jehož fotky nám berou dech!Tomáš Havel - krajinkář, jehož fotky nám berou dech!Tomáš Havel - krajinkář, jehož fotky nám berou dech!Tomáš Havel - krajinkář, jehož fotky nám berou dech!Tomáš Havel - krajinkář, jehož fotky nám berou dech!Tomáš Havel - krajinkář, jehož fotky nám berou dech!Tomáš Havel - krajinkář, jehož fotky nám berou dech!Tomáš Havel - krajinkář, jehož fotky nám berou dech!
Ověřeno zákazníky